Letušky a stevardi ČSA hlasují o vyhlášení stávky.

08.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Letušky a stevardi v Českých aeroliniích zahájili hlasování o vyhlášení stávky. ČTK to dnes řekla předsedkyně Odborové organizace posádek letadel (OOPL) Petra Posová. Palubní personál se domáhá opětovného navýšení platů po únorových škrtech, kdy platy některých letušek a pilotů klesly až o 40 procent. Hlasování o případném zahájení protestů potrvá dva týdny. Vyjádření aerolinií ČTK zjišťuje.

Letušky podobně jako piloti drží od konce května stávkovou pohotovost. Podle Posové ale ani stávková pohotovost nepřiměla vedení společnosti, aby na jednání se zástupci zaměstnanců přicházelo s konstruktivními návrhy o podobě kolektivní smlouvy na letošní rok.

Kolektivní vyjednávání v ČSA trvá zatím neúspěšně od loňského podzimu. V únoru, po vypršení platnosti staré kolektivní smlouvy, prosadilo vedení společnosti razantní snížení platů provozních zaměstnanců. Základní hrubý plat letušky podle nového mzdového výměru se tak snížil až na 15.000 korun. K tomu je ale podle ČSA ještě nutné započíst několik tisíc korun, které dostávají na dietách a kapesném. Při započtení průměrně odlétaných 61 hodin činí podle ČSA čistý výdělek letušek zhruba 29.000 korun měsíčně. Piloti berou v rozmezí od 50.000 do více než 100.000 korun měsíčně. Záleží na počtu odlétaných let a na tom, zda pilot létá s vrtulovým nebo proudovým letadlem.

Mírné navýšení platů provozních zaměstnanců navrhoval poté zprostředkovatel Petr Hůrka z pražské právnické fakulty. Jeho návrh nicméně odmítlo představenstvo ČSA s poukazem na to, že odporuje restrukturalizačnímu plánu, který v září 2014 jednomyslně schválili všichni akcionáři společnosti. Podle vedení firmy návrh předložený zprostředkovatelem nezohledňuje podmínky na trhu letecké dopravy v ČR a jeho přijetí by ve srovnání se současným stavem představovalo pro ČSA neúnosné zatížení, uvedl tehdy mluvčí ČSA Daniel Šabík. Protinávrh zaměstnavatele následně odmítly odbory s tím, že je pro zaměstnance podstatně méně výhodný.

České aerolinie loni snížily ztrátu na 631 milionů korun z předchozí téměř miliardy korun při 6,5procentním snížení tržeb na 9,5 miliardy korun. Stát v dopravci drží necelých 20 procent akcií, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent). Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. ČSA zaměstnávají méně než 700 lidí.

Tomáš Cafourek rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK