Co týden dal? Zákon o tržní síle je pro Česko nezbytný

10.07.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zákon o tržní síle kultivuje vztahy řetězců a dodavatelů a pro Českou republiku je nezbytný. Na schůzce se na tom shodli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Agrární komory Miroslav Toman. Během pěti let, kdy zákon v České republice platí, se podle premiéra podařilo zastavit neférové jednání velkých obchodních řetězců vůči menším dodavatelům. Novela zákona, která v úterý prošla druhým čtením ve Sněmovně, má podle Sobotky slušnou šanci na schválení. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Růst světové ekonomiky letos kvůli útlumu v Severní Americe z počátku roku mírně zpomalí na 3,3 procenta z loňského tempa 3,4 procenta, příští rok by měl ale oživit na 3,8 procenta. Předpověděl to Mezinárodní měnový fond (MMF) v aktualizaci svého jarního výhledu, a snížil tak odhad pro letošek z původních 3,5 procenta. Celkově vyhlídky jsou ale i přes řeckou krizi a prudké otřesy na čínských burzách nadále příznivé, konstatoval fond.
Více informací

Počet zahraničních turistů v Řecku na počátku letošního roku prudce vzrostl. Za leden až březen tuto zemi navštívilo 1,7 milionu turistů, což bylo o 45,6 procenta více než ve stejném období loni. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil řecký statistický úřad. Statistika je z doby před dramatickou eskalací dluhové krize. Zatím není jasné, jaký vliv bude mít na cestovní ruch rozhodnutí zavřít řecké banky a omezit pohybu kapitálu, upozornila agentura DPA.
Více informací

Prodej automobilů v Číně v červnu pokračoval již třetí měsíc v propadu. Celkem se prodalo 1,8 milionu vozů, což bylo o 2,3 procenta méně než ve stejném měsíci loňského roku. Za celé první pololetí sice prodej mírně stoupl o 1,4 procenta na 11,85 milionu vozů, byl však nejnižší za nejméně šest let. Uvedl to čínský svaz výrobců aut CAAM, který současně výrazně zhoršil výhled prodeje na celý letošní rok.
Více informací

Saúdská Arábie se zavázala investovat v Rusku v příštích pěti letech až deset miliard USD (247,2 miliardy Kč). Ruský fond pro přímé investice RDIF uvedl, že se dohodl na partnerství se saúdskoarabským státním fondem Public Investment Fund (PIF), v rámci kterého investuje PIF tuto částku do projektů v Rusku. Podle RDIF je to největší přímá zahraniční investice v Rusku.
Více informací

Růst německé průmyslové výroby se v květnu zastavil. Německé ministerstvo hospodářství oznámilo, že výroba zůstala v meziměsíčním srovnání beze změny, zatímco v dubnu se zvýšila o 0,6 procenta.
Více informací

Rakouská realitní společnost CA Immobilien Anlagen (CA Immo) odkoupila od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) podíl v jejich společném portfoliu kancelářských budou ve střední a východní Evropě, včetně České republiky. Firma uvedla, že za 35procentní podíl zaplatila hrubou cenu 60 milionů eur (asi 1,6 miliardy Kč).
Více informací

Rusko a jeho partneři ze skupiny rozvíjejících se ekonomik BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) jsou znepokojeni nestabilitou na finančních trzích a kolísáním cen ropy a dalších surovin. Uvedl to ruský prezident Vladimir Putin během summitu BRICS v Ufě.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Očekávaná kritika ze strany pravicové opozice se snesla při jednání Sněmovny na vládní návrh zákona o elektronické evidenci tržeb. Zákon má především pomoci omezit daňové úniky a přinést víc peněz státu na daních. Pravice ujišťuje, že udělá vše pro to, aby se koalici nepodařilo zákon schválit. Situaci oživilo počínání ministra financí Andreje Babiše (ANO), který po jednacím sále chodil s panely, na nichž ukazoval poslancům vzor budoucí účtenky.
Více informací

Vládní koalice podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky podpoří zvýšení daňových příjmů pro kraje o 3,5 miliardy korun už od příštího roku. Sobotka to uvedl ve Sněmovně při interpelacích. Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš minulý týden při jednání s hejtmany navrhoval, aby kraje tento zvýšený příjem dostaly až přespříští rok, což kraje odmítly. Peníze navíc by měla krajům zajistit novela zákona o rozpočtovém určení daní, kterou projednává Sněmovna.
Více informací

Nezaměstnanost v červnu klesla meziměsíčně o dvě desetiny procentního bodu na 6,2 procenta. Bez práce bylo nejméně lidí od dubna 2009, naopak volných pracovních míst nejvíce od prosince 2008. Mírné zrychlení ve stejném měsíci zaznamenala inflace, která se dostala na 0,8 procenta, tedy na nejvyšší úroveň od prosince 2013. Stále však zůstává pod tolerančním pásmem ČNB, jež začíná na jednom procentu.
Více informací

Zvýhodněné průmyslové zóny, v nichž bude v rámci investičních pobídek možná vyšší podpora na nově vytvořené pracovní místo, by měly vzniknout v Ostravě - Mošnově, v Holešově na Kroměřížsku a v mostecké průmyslové zóně Joseph. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, předložené ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD). Ministři se budou materiálem zabývat na večerní schůzi.
Více informací

Klienti pojišťoven nahlásili po nočních bouřkách doprovázených silným větrem a přívalovými dešti již stovky škod celkem v řádu milionů korun. Nakonec jich podle prvních odhadů budou tisíce za desítky milionů korun. Jde zejména o poškozené střechy, zahradní nábytek či vytopené sklepy, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.
Více informací

Zákon o tržní síle kultivuje vztahy řetězců a dodavatelů a pro Českou republiku je nezbytný. Na schůzce se na tom shodli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Agrární komory Miroslav Toman. Během pěti let, kdy zákon v České republice platí, se podle premiéra podařilo zastavit neférové jednání velkých obchodních řetězců vůči menším dodavatelům. Novela zákona, která v úterý prošla druhým čtením ve Sněmovně, má podle Sobotky slušnou šanci na schválení.
Více informací

Data zveřejněná Českým statistickým úřadem potvrdila příznivý vývoj české ekonomiky. Tržby v maloobchodě v květnu vzrostly meziročně o 5,4 procenta. Stavební výroba si ve stejném měsíci polepšila o 11,9 procenta a průmyslová výroba rostla o dvě procenta, i když to znamenalo zpomalení proti dubnovým 4,3 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU