Je možné rezervovat si úrokovou sazbu hypotéky?

14.07.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hypotéky jsou rekordně levné, nicméně pokles úrokových sazeb se zastavil. Hrozí nyní nárůst sazeb a je možné se proti rostoucím úrokovým sazbám zajistit?

Průměrná nabídková sazba hypoték přestala v květnu klesat a v červnu po 18 měsících nepatrně povyrostla. V indexu průměrných nabídkových sazeb se projevilo zdražení Expobank, Komerční banky a Hypoteční banky nárůstem o 2 setiny procenta na 2,17 %. Nepříznivý vývoj na mezibankovním trhu tlačí na rentabilitu hypoték a nárůst sazeb nevyloučila ani poslední z trojice největších poskytovatelů hypoték - Česká spořitelna. Jak stávající situace využít a zajistit si dopředu hypotéku s aktuální sazbou?

Garance úrokové sazby pro nové úvěry

Nízká úroková sazba není to, co by vás mělo vést k nápadu pořídit si nové bydlení. Prvotní impulz musí být v potřebě zlepšit si podmínky k životu a nízká úroková sazba je pouze bonus, který nyní usnadní přístup k financování. Při sjednávání hypotéky a nastavování doby splatnosti je dobré úvěr dimenzovat tak, aby byl klient bez problémů schopen pohodlně splácet, i kdyby se sazba opět pohybovala na úrovních kolem 5 procent. V dohledné době sice nárůst sazeb nepředpokládáme, ale v dlouhodobém horizontu rozhodně není vyloučen.

Zvažujete-li pořízení nového bydlení a rozhodnuli jste se pro konkrétní banku, součástí nabízených služeb je garance úrokové sazby. Jinými slovy banka vám po určitou dobu od předložení nabídky garantuje, že i v případě navýšení úrokových sazeb nedojde k navýšení sazby.

Tato lhůta se pohybuje v závislosti na zvolené bance od 14 do 60 dnů. Vy si mezi tím optimálně ve spolupráci s hypotečním makléřem můžete zkompletovat dokumenty potřebné k vyřízení úvěru. Po předložení všech potřebných dokumentů bance začíná běžet proces schvalování úvěru zakončený podpisem úvěrové smlouvy a čerpáním finančních prostředků.

Zajištění nízké sazby i po skončení fixace

Splácíte hypotéku a jste teprve v polovině fixační doby a obáváte se, že za rok či dva až budete jednat o sazbě pro nové fixační období, budou úrokové sazby znovu nahoře. I pro vás představuje stávající situace rekordně nízkých úrokových sazeb příležitost, jak na hypotéce ušetřit. Cest jak si rezervovat úrokovou sazbu je několik a záleží, zda se rozhodnete zůstat ve stávající bance, nebo přejít ke konkurenci.

Banky si stále více uvědomují hodnotu prověřených a pravidelně splácejících klientů a vy máte prakticky kdykoliv možnost informovat se o aktuální nabídce a o tom, co je pro vás banka při stávajících úrokových sazbách ochotna udělat. Pokud nejsou finance vaší parketou, využijte služeb zkušeného hypotečního specialisty. Kromě jednání se stávající bankou vám prověří i možnosti financování u konkurenčních poskytovatelů hypoték. Díky detailnímu přehledu o nabídkách bank a při využití všech možností, které hypotéky nabízejí, je možné zajistit si financování se stávající úrokovou sazbou 6 až 24 měsíců dopředu.

Sazby porostou nebo budou klesat?

Stávající situaci hodnotíme jako období extrémně nízkých úrokových sazeb, které by mělo přetrvat minimálně do konce roku 2016, do kdy se ČNB slovně zavázala držet úrokové sazby na stávající úrovni. Fakt, že sazby nyní přestaly klesat, ještě nemusí znamenat, že nyní sazby pouze porostou. Současnou situaci posuzujeme v širších souvislostech a sazby před prázdninami zpravidla vždy trochu rostou a na podzim v rámci konkurenčního soupeření zase klesají. Podobný vývoj předpokládáme i v letošním roce. Ač situace na mezibankovním trhu příliš prostoru pro pokles zatím neposkytuje, rekordní zájem o hypotéky nenechá banky v klidu.

Zdroj: Luboš Svačina, GOLEM FINANCE, banky, www.hypoindex.cz

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ