Šéfka Fedu potvrdila, že letos počítá se zvýšením úroků v USA

15.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. července (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) zůstává na cestě ke zvýšení úrokových sazeb v průběhu letošního roku. Problémy v zahraničí, například v Řecku a Číně, by neměly narušit příznivý vývoj ekonomiky Spojených států. Uvedla to šéfka Fedu Janet Yellenová v projevu připraveném pro výbor Sněmovny reprezentantů pro finanční služby.

\"Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle našeho očekávání, budou hospodářské podmínky v určité fázi letošního roku vhodné ke zvýšení úrokových sazeb,\" píše se v projevu. Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby tak podporoval hospodářský růst.

Na červnovém zasedání centrální banka naznačila, že díky dostatečně silnému zotavování ekonomiky ze zimního útlumu je pravděpodobné, že začne úroky zvyšovat ještě letos. Návrat k normalizaci měnové politiky nicméně podmínila dalším zlepšením podmínek na trhu práce a jasnými známkami růstu inflace.

Podle Yellenové sice zatím situace na trhu práce neodpovídá plné zaměstnanosti, měla by se však dál postupně zlepšovat. Šéfka Fedu rovněž předpokládá, že meziroční míra inflace se začne přibližovat dvouprocentnímu cíli centrální banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK