Dolar díky očekávanému růstu úroků v USA posiluje

16.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. července (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu posiluje a dolarový index vzrostl nejvýše za sedm týdnů. Přispěla k tomu nejnovější statistika z trhu práce, která posílila očekávání, že úrokové sazby v USA stoupnou ještě letos.

Kolem 17:10 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,5 procenta na 1,0898 USD a k jenu kleslo o 0,2 procenta na 135,25 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,3 procenta na 124,12 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar stoupl o 0,33 procenta.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden nečekaně klesl. Zpráva přišla den poté, co šéfka centrální banky USA (Fed) Janet Yellenová naznačila, že první zvýšení úrokových sazeb v USA za téměř desetiletí by se mohlo uskutečnit ještě v letošním roce. Stav trhu práce je jedním z důležitých ukazatelů, který Fed sleduje při rozhodování o své měnové politice.

Euro krátce posílilo poté, co řečtí zákonodárci schválili první úsporné reformy, které po nich žádá eurozóna jako předpoklad nové záchranné dohody. Později však opět kleslo. Část investorů začíná vyjadřovat pochyby, zda dohoda Atén s věřiteli bude fungovat.

Podle analytiků se investoři přestali obávat odchodu Řecka z eurozóny a poklesu čínských akcií a opět se zaměřují na hospodářské základy a výhledy vývoje úrokových sazeb. \"Nyní, když se Řecko \'jaksi\' vyřešilo, se debata přesunula zpátky k rozdílům měnových politik mezi eurozónou, Británií a USA,\" řekl agentuře Reuters analytik Western Union Tobias Davis.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK