Co týden dal? Pojišťovacích podvodů v Česku letos přibylo

17.07.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Detektivové pojišťoven odhalili v prvním pololetí letošního roku tisíce pojišťovacích podvodů za stovky milionů korun. Nejvíce případů bylo tradičně v Praze a Středočeském kraji. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Nadále převládají podvody v pojištění aut, stále více jich je v úrazovém pojištění. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Prodej nových osobních aut v Evropské unii se v červnu zvýšil o 14,6 procenta a vykázal nejrychlejší nárůst od konce roku 2009. Evropský trh roste bez přerušení již 22. měsíc za sebou a za celé první pololetí meziročně vzrostl o 8,2 procenta na 7,17 milionu vozů. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) ponechala svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,05 procenta. Čeká se, zda ECB uvolní řeckým bankám dodatečné peníze poté, co řecký parlament schválil první balík reforem požadovaných eurozónou jako podmínku pro zahájení rozhovorů o novém záchranném balíku pro zadluženou zemi.
Více informací

Ukrajinský parlament schválil veškeré zákony potřebné k získání druhé části úvěrové pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF) v objemu 1,7 miliardy dolarů (přes 42 miliard Kč). Oznámil to dnes náměstek ukrajinské ministryně financí Natalije Jareškové.
Více informací

Americká ekonomika v květnu a červnu pokračovala v mírném růstu. Nízké ceny ropy pomohly zvýšit spotřebitelské výdaje, zároveň však měly negativní dopady na aktivitu v energetickém sektoru. V pravidelné situační zprávě nazvané Béžová kniha, která mapuje vývoj ekonomiky, to uvedla americká centrální banka (Fed).
Více informací

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc dále zhoršila a index důvěry klesl nejníže za osm měsíců. Náladu investorů ovlivnila řecká dluhová krize a pokles čínských akcií. Uvedl to mannheimský institut ZEW, dodal však, že vliv řecké krize i vývoje čínských akciových trhů nebyl tak výrazný, jak se čekalo.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) zůstává na cestě ke zvýšení úrokových sazeb v průběhu letošního roku. Problémy v zahraničí, například v Řecku a Číně, by neměly narušit příznivý vývoj ekonomiky Spojených států. Uvedla to šéfka Fedu Janet Yellenová v projevu připraveném pro výbor Sněmovny reprezentantů pro finanční služby.
Více informací

Průmyslová výroba v eurozóně se v květnu meziměsíčně snížila o 0,4 procenta po dubnové stagnaci. Oznámil to statistický úřad Eurostat. Analytici přitom počítali s nárůstem výroby o 0,2 procenta. Údaje podle agentury Reuters signalizují, že hospodářské oživení v eurozóně ve druhém čtvrtletí zpomalilo.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Pojišťovacích podvodů v Česku letos přibylo. Detektivové pojišťoven jich v 1. pololetí odhalili tisíce za celkem stovky milionů korun. Nejvíce případů bylo tradičně v Praze a Středočeském kraji. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Nadále převládají podvody v pojištění aut, stále více jich je v úrazovém pojištění.
Více informací

Česko patří v čerpání peněz z evropských fondů k nejpomalejším ze zemí Evropské unie, navíc může v končícím programovém období 2007 až 2013 přijít podle nejhoršího scénáře až o 105 miliard korun na projekty financované z těchto fondů. Vyplynulo to ze zprávy EU report 2015, zveřejněné Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ). Podle ministerstva financí ale za letošní pololetí země získala z rozpočtu unie o 126,8 miliardy korun více, než do něj odvedla. To je za pololetí vůbec nejvyšší suma od vstupu ČR do EU v roce 2004.
Více informací

Stavební spořitelny poskytly v letošním 1. pololetí úvěry za 21,7 miliardy korun. To je v meziročním srovnání nárůst o 12 procent. Naopak nových smluv o stavebním spoření spořitelny uzavřely meziročně o zhruba 92.000 méně, celkem 267.000. Vyplývá to z aktuálních údajů od všech tuzemských spořitelen, které má ČTK k dispozici.
Více informací

Češi už zaregistrovali 1061 prvních žádostí o dotace v novém programovém období 2014 až 2020. Na své projekty chtějí z fondů EU 38,79 miliardy korun. Vyplývá to z aktuální statistiky zaregistrovaných žádostí, kterou na setkání s novináři prezentovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).
Více informací

Přilákat zahraniční turisty do Česka by měl pomoci připravovaný Státní fond cestovního ruchu. O jeho vzniku nyní jednají ministerstvo pro místní rozvoj s resortem financí. ČTK to řekl Vilém Frček z tiskového odboru ministerstva pro místní rozvoj. Fond má být prostředníkem pro financování kampaní na podporu příjezdového cestovního ruchu. Kromě veřejných peněz do něho budou moci směřovat peníze ze společností profitujících z příjezdu cizinců.
Více informací

Ministerstvo zemědělství ustoupilo od zamýšleného povinného používání tzv. bag in boxů nebo lahvování u dovozových sudových vín. Na setkání s novináři to oznámil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ochranu před pančováním vína by měla přinést kontrolní páska na obalu sudového vína. Bag in box je krabice, která obsahuje speciální plastový sáček určený pro dlouhodobé skladování tekutin. Zároveň chce ministerstvo v připravované novele vinařského zákona zavést definici falšování vína, za které bude hrozit pokuta až 50 milionů korun.
Více informací

Ministerstvo dopravy hledá způsoby, jak urychlit směny pozemků pod plánovanými komunikacemi. Náhradní pozemky místo peněz chtějí majitelé především v trase plánované rychlostní silnice R6. Po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). R6 by se v příštím roce měla rozšířit o tři další úseky. Na nich je v současnosti vykoupeno zhruba 80 procent pozemků.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU