Jak získat a podat daňové přiznání

14.02.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Na získání, vyplnění a odevzdání formulářů daňových přiznání už máte čas jen do konce března. Poradíme vám proto, kde formulář přiznání získat, jakým způsobem jej můžete podat a jaké termíny musíte dodržet.

Téma týdne: Podáváme daňové přiznání

Kde získat formulář

Formuláře jednotlivých daňových přiznání si můžete vyzvednout osobně na Finančním úřadu. Druhou možností získání je stáhnutí formulářů z některého internetového serveru.


Způsoby podání přiznání

Mezi základní způsoby podání daňových přiznání patří osobní podání, poštou, faxem a elektronicky.

Osobně
Při osobním odevzdání vám rozhodně doporučujeme provést tyto činnosti:

  • nechat si potvrdit na kopii daňového přiznání den odevzdání přiznání,
  • dát si potvrdit na originál přehledu pro sociální a zdravotní pojišťovnu den odevzdání přiznání,
  • pokud jste v pracovním poměru, je třeba odevzdat kopii potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti vystavené zaměstnavatelem,
  • pokud jste studentem, je třeba s daňovým přiznáním doložit potvrzení o studiu,
  • pokud uplatňujete odčitatelné položky na dary, je třeba na finanční úřad předložit potvrzení obdarovaného o tom, že váš dar lze odečíst od daňového základu,
  • uplatňujete-li odčitatelnou položku na děti a Vaše manželka nepodává daňové přiznání u téhož finančního úřadu, je třeba doložit čestné prohlášení manželky, že neuplatnila ve zdaňovacím období nezdanitelné částky na děti.

Poštou
Zde se jedná o zaslání formuláře daňového přiznání doporučeně poštou. Mějte však na paměti, že za datum podání přiznání se v případě zaslání poštou považuje den podání na poštovní přepážce.

Faxem
Řádně vyplněné formuláře můžete odfaxovat vašemu místně příslušnému finančnímu úřadu. Podle zákona o správě daní a poplatků (č. 337/1992 Sb. ) však máte povinnost odfaxované daňové přiznání znovu doručit finančnímu úřadu, a to do tří dnů. V praxi to tedy znamená, že buď zajdete na Finanční úřad, kde na podatelně své daňové přiznání opět osobně podáte, nebo vlastnoručně podepsané přiznání odešlete poštou.

Elektronicky
Podání daňového formuláře po Internetu je možné formou datové zprávy opatřené zaručeným elektronickým podpisem nebo neopatřeným zaručeným elektronickým podpisem. Podává-li se s neopatřeným zaručeným elektronickým podpisem, pak se vyžaduje ještě podání v písemné podobě (e-tiskopis). Pro zachování autentičnosti údajů na technickém nosiči dat a v písemnosti, musí být na obojím uvedeno stejné číslo, které při příjmu finanční úřad kontroluje.


Termíny daňových přiznání

Pokud jste podnikatel nebo tzv. osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), jste povinni odevzdat daňové přiznání na místně příslušnému Finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu máte v době podání daňového přiznání bydliště, a to nejpozději do 31.března 2005.
Pokud si najmete daňového poradce, posouvá se termín podání vašeho daňového přiznání na 30.června 2005.

Zároveň s odevzdáním přiznání musíte zaplatit i daň. Ta je splatná ve lhůtě podání daňového přiznání, tedy 31.března 2004.

 

Zdroj: Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, Ministerstvo financí, Česká daňová správa

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky