Merkelová dál odmítá snížení řeckého dluhu, nevylučuje jiné úlevy

19.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. července (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes opět odmítla možnost seškrtání řeckých dluhů. Dala však najevo ochotu jednat o snížení úrokových sazeb či prodloužení splatnosti, pokud bude Řecko plnit podmínky nového záchranného programu. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

 

\"Řecko již získalo úlevy. Měli jsme tu dobrovolné seškrtání dluhu soukromými věřiteli, poté jsme prodloužili termíny splatnosti a snížili úrokové sazby. Nyní můžeme o takovýchto možnostech znovu jednat,\" řekla Merkelová v rozhovoru s německou televizí ARD.

Kancléřka nicméně upozornila, že \"klasické seškrtání 30 či 40 procent dluhu není v měnové unii možné\". Dodala, že o případných změnách splatnosti a úroků lze jednat až poté, co Řecko úspěšně projde první kontrolou nového záchranného programu.

Na nové finanční pomoci v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč) se Atény s eurozónou předběžně dohodly v pondělí. Německý parlament v pátek spolkové vládě schválil další jednání o podrobnostech záchranného programu.

Z průzkumu agentury YouGov nicméně podle listu Die Welt vyplývá, že více než polovina Němců považuje plánovaný záchranný program pro Řecko za špatný. A téměř polovina by upřednostnila, kdyby zadlužené Řecko vystoupilo z eurozóny.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK