Kapacita německých větrných elektráren na moři se ztrojnásobila

20.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 20. července (ČTK) - V Německu výrazně přibylo větrných elektráren na moři - nově instalovaná kapacita v první polovině letošního roku vzrostla ve srovnání se stejným obdobím loni více než trojnásobně. Celkem bylo instalováno 422 větrných turbín s kapacitou 1765 megawattů, zatímco loni nově instalovaná kapacita činila 492 MW. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil strojírenský svaz VDMA.

Celková kapacita větrných elektráren na moři by podle plánu měla do roku 2020 dosáhnout 6500 MW. Do konce letošního roku by měla být splněna již polovina tohoto cíle, celková instalovaná kapacita by měla činit 3300 MW. Na konci pololetí celková kapacita dosahovala 2778 MW, což postačí k uspokojení potřeb zhruba tří milionů domácností.

Celkem je nyní v Německu na moři v provozu 668 větrných turbín, z toho 89 procent je jich v Severním moři a zbytek v mělkém a méně větrném Baltickém moři.

Větrné elektrárny na moři nejsou v Evropě zatím příliš rozšířené. Na uspokojení poptávky po elektřině se podle agentury Reuters podílejí jen jedním procentem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK