Ropa opět zdražuje, vliv má pokles kurzu dolaru

21.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes vrátily k růstu. Jedním z hlavních důvodů je vývoj kurzu dolaru, který poprvé po týdnu oslabil. Navzdory dnešnímu růstu však stále hrozí, že pokles cen ropy za tento měsíc bude nejvýraznější od března, a to kvůli převisu nabídky nad poptávkou.

Cena severomořské ropy Brent krátce před 16:30 SELČ vykazovala růst o 0,7 procenta na zhruba 57,05 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala dokonce 1,1 procenta a nacházela se v blízkosti 50,70 USD za barel.

Ceny ropy tento měsíc tlačí dolů rovněž dohoda o íránském jaderném programu, která zřejmě zvýší dodávky ropy na trh, a obavy o vývoj poptávky v Číně a v Evropě kvůli ekonomické situaci v těchto regionech. Od počátku července tak ropa zlevnila už asi o 11 procent.

Dolar dnes na devizovém trhu klesá a ke koši šesti hlavních světových měn odpoledne ztrácel kolem půl procenta. Dolarový index tak oslabil poprvé za poslední týden. Hodnota indexu se však stále drží blízko svého tříměsíčního maxima.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 57,04 56,65 New York - Nymex WTI srpen 50,71 50,15

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK