Sazby hypoték v červnu zůstaly na minimu 2,05 procenta

22.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. července (ČTK) - Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v červnu zůstala na květnových 2,05 procenta a byla tak stále na nejnižší hodnotě za dobu sledování. Počet a objem hypoték byl v červnu rekordní, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Na maximu byl index v srpnu 2008, kdy činil 5,82 procenta.

\"Objemy a počty hypotečních úvěrů byly v červnu rekordní. Strach se zvyšování sazeb, stále příznivé ceny nemovitostí a více času na zařizování hypotečních úvěrů vehnalo lidi do bank,\" uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl. V červnu bylo uzavřeno 10.794 hypotečních úvěrů, což je o 1717 více než v květnu.

Letošní červen převzal štafetu rekordů z roku 2007, kdy byly sjednány hypotéky v celkovém objemu 18,72 miliardy korun. Tato hranice byla překonána objemem 19,747 miliardy korun. V meziměsíčním srovnání činil nárůst 3,259 miliardy korun.

\"Klienti reagovali na končící pokles sazeb zvýšenou poptávkou po hypotečních úvěrech. Není však nutné spěchat, ačkoliv banky avizují, že sazby budou spíše zvyšovat, pro výrazný růst úrokových sazeb v nejbližší době nic nesvědčí,\" doplnil Rajdl.

Česká spořitelna je jediná z trojice největších bank, která ještě hypoteční úvěry nezdražila. Hypoteční a Komerční banka zvýšily úrokové sazby v červnu. ČS se k tomuto kroku podle Rajdla zřejmě chystá po létě. Ostatní banky zdražování zatím neplánují. Záleží podle nich na vývoji hypotečního trhu a rozhodnutí konkurence.

Zajímavostí z června je zásah České národní banky do poskytování hypotečních úvěrů. ČNB vydala soubor doporučení, která se dotknou nových i refinancovaných hypotečních úvěrů. Doporučení je celkem šest a nejzásadnější je to, že už si lidé většinou nepořídí stoprocentní hypotéku až na 35 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK