ECB opět zvýšila financování pro řecké banky o 900 milionů eur

22.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 22. července (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) opět zvýšila objem nouzového financování řeckých bank z programu ELA o 900 milionů eur (24,3 miliardy Kč) na zhruba 91 miliard eur. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. \"To je částka, která byla požadována,\" řekl jeden ze zdrojů. \"Nepřekvapilo by mě, kdyby pokračoval růst na této úrovni týden po týdnu,\" dodal.

ECB o 900 milionů eur zvýšila limit financování také minulý týden. Její krok přišel poté, co Atény souhlasily s reformami a úspornými opatřeními, jimiž věřitelé Řecka podmiňují další finanční pomoc.

Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé. Programu nouzového financování je určen na pomoc bankám, které čelí dočasným problémům s likviditou.

Řecké banky se v pondělí po třech týdnech znovu otevřely, výběry peněz z účtu ale zůstávají omezeny a zachována je i řada dalších restrikcí, včetně zákazu převodu peněz do zahraničí.

Atény se začátkem minulého týdne s eurozónou předběžně dohodly na nové finanční pomoci v objemu až 86 miliard eur podmíněné ekonomickými reformami a úspornými opatřeními. Tříletý program má Řecko ochránit před bankrotem a odchodem z eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK