Novým předsedou Českého báňského úřadu je Martin Štemberka

22.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 22. července (ČTK) - Novým předsedou Českého báňského úřadu (ČBÚ) se stane Martin Štemberka. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Štemberka byl jako statutární náměstek pověřen vedením úřadu již od konce loňského roku, kdy rezignoval tehdejší předseda Ivo Pěgřímek. Plnohodnotný mandát ale získal rozhodnutím vlády až dnes.

Výběrové řízení, ze kterého Štemberka vzešel jako vítěz, bylo v gesci nového náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého. Právě průtahy se jmenováním Postráneckého na začátku letošního roku proces jmenování předsedy ČBÚ s plnohodnotným mandátem zdrželo. Postránecký se ujal úřadu 2. února, tedy asi měsíc po Pěgřímkově rezignaci. Podle pravomocí stanovených v zákoně o státní službě nemohl být tedy jeho nástupce vybírán již během ledna. Vláda se výběrem šéfa úřadu zabývala již minulý týden, projednávání bylo ale tehdy přerušeno.

Bývalý předseda úřadu Pěgřímek je v současné době předsedou představenstva a generálním ředitelem uhelné společnosti Severočeské doly, která patří do skupiny ČEZ. Společnost mimo jiné těží na dole Bílina, o kterém se mluví v souvislosti s prolomením tzv. těžebních limitů.

Šéfa báňského úřadu jmenuje a odvolává vláda. Úkolem úřadu je především vykonávat vrchní dozor nad veškerou hornickou činností a činností prováděnou hornickým způsobem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK