Cena zlata klesla na nové pětileté minimum

22.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. července (ČTK) - Cena zlata pokračuje v poklesu a jen během dneška odepsala další více než jedno procento. Dostala se tak na nejnižší hodnotu za posledních pět let. Investoři dál přesouvají investice ze zlata po jeho dramatickém propadu na počátku týdne. Cena zlata klesla již desátý den za sebou, což je nejdelší období poklesu ceny od roku 1996, uvedla agentura Reuters.

Blížící se zvýšení úrokových sazeb v USA, první za téměř deset let, snížilo zájem investorů o zlato a podpořilo jeho prodej. V pondělí tak cena zlata klesla o tři procenta, což byl nejvýraznější denní propad od září 2013. Dnes k poklesu ceny přispělo také obnovení růstu dolaru ke koši hlavních světových měn.

Cena zlata se dnes snížila až na 1087,04 dolaru (26.960 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). To byla nejnižší cena od března 2010.

Investoři považují zlato za bezpečné útočiště v období ekonomické či politické nejistoty. V současnosti se však jejich zájem přesouvá k dolaru, a to kvůli očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla už v září zahájit zvyšování úrokových sazeb.

Dolů zamířily i ceny dalších drahých kovů. Platina tak zlevnila zhruba o 1,1 procenta, palladium pak o 1,7 procenta. Ceny obou kovů jsou teď přitom nejnižší za několik let. Cena stříbra klesla o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK