Anthem je prý blízko k převzetí rivala Cigna za 48 miliard dolarů

23.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. července (ČTK) - Americká zdravotní pojišťovna Anthem je blízko k dokončení dohody o převzetí konkurenta Cigna, za něhož je ochotna zaplatit zhruba 48 miliard dolarů (téměř 1,2 bilionu korun). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Firmy by prý mohly transakci oficiálně oznámit již tento týden.

Podle zdrojů byla vyřešena většina otázek bránících dohodě, včetně kupní ceny a budoucí role generálního ředitele Cigny David Cordaniho. Společnost Anthem v červnu nabídla za každou akcii firmy Cigna 184 dolarů, vedení Cigny však tento návrh odmítlo. Podle jednoho ze zdrojů nyní Anthem nabízí za každou akcii 187 dolarů.

Spojení firem Anthem a Cigna by bylo dalším krokem v konsolidaci sektoru zdravotního pojištění ve Spojených státech. Začátkem července oznámila americká zdravotní pojišťovna Aetna, že převezme konkurenta Humana za zhruba 37 miliard dolarů.

Zdravotní pojišťovny doufají, že spojení s konkurencí jim sníží administrativní náklady a zajistí silnější pozici při jednáních o cenách s lékaři a nemocnicemi. Mnozí poskytovatelé zdravotní péče se ale obávají, že konsolidace povede k poklesu konkurence v oblasti zdravotního pojištění. Očekává se proto, že fúze zdravotních pojišťoven budou důkladně zkoumat regulační úřady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK