ČNB by podle Hospodářských novin mohla intervence prodloužit

23.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Posilování české koruny se pro Českou národní banku stalo faktorem bránícím růstu inflace, což by mohlo vést k prodloužení režimu devizových intervencí. S odkazem na rozhovor s ředitelem měnové sekce ČNB Tomášem Holubem to dnes uvedly Hospodářské noviny. Centrální banka podle dosavadních prohlášení neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dřív než ve druhém pololetí 2016.

 

\"Kurz koruny se stal protiinflačním faktorem a svým způsobem může vést k potřebě udržet kurzový závazek i o něco déle... Samozřejmě si dovedu představit, že by jeho opuštění mohlo nastat i později než ve druhé polovině roku 2016,\" uvedl Holub.

Česká národní banka v pátek poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013 intervenovala. Prodávala korunu a kupovala eura, aby zabránila posilování měny pod 27 korun za euro.

Holub zároveň podle listu uvedl, že když bude centrální banka udržovat korunu ve stávajícím režimu \"po dostatečně dlouhou dobu\", meziroční inflace se dostane na cílenou dvouprocentní úroveň ve druhé polovině roku 2016 nebo na začátku roku 2017. Červnová meziroční inflace přitom byla o 0,4 procentního bodu vyšší, než očekávala Česká národní banka. Meziroční inflace v červnu stoupla na 0,8 procenta z květnových 0,7 procenta.

Prodloužení intervenčního režimu by podle Hospodářských novin přivítala vláda. \"Já bych to podpořil,\" řekl deníku ministr financí Andrej Babiš. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by prodloužení intervencí byla \"lepší varianta pro zaměstnanost, hospodářský růst i export\".

Holub rovněž zmínil možné využití dalších nekonvenčních nástrojů měnové politiky. Podle něj přesto, že \"momentálně výrazná potřeba diskutovat další nástroje není\", nechce se banka zříkat ani jiných \"nekonvenčních\" nástrojů. Těmi by mohly být podle listu například záporné úrokové sazby. Zavedení záporných sazeb by si ovšem vyžádalo změnu některých zákonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK