Provoz elektronického systému pro zadávání zakázek začne v srpnu

23.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Ostrý provoz Národního elektronického nástroje (NEN) pro zadávání veřejných zakázek začne 1. srpna. Používání systému za desítky milionů korun ale zatím nebude pro státní správu povinné. Na dnešním semináři ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a Hospodářské komory ČR to řekl náměstek ministryně pro veřejné investování Jan Blecha. Ministerstvo čelilo kritice kvůli neustálému oddalování startu systému, který měl původně fungovat od prvního čtvrtletí 2013, i kvůli údajnému předražení.

\"Od 1. srpna vstupuje NEN do ostrého provozu, všichni zadavatelé i dodavatelé ho mohou využívat. Není to komerční projekt, jde o projekt státní správy. Pro zadavatele i dodavatele je proto jeho používání bezplatné,\" uvedl náměstek Blecha.

V první fázi ostrého testování nicméně nebude pro veřejnou správu používání NEN povinné. MMR proto odhaduje, že se do systému v prvních dnech přihlásí pět až šest ministerstev. \"Do konce října máme vládě předložit zprávu s vyhodnocením funkčnosti NEN. Pokud bude vše bez problémů, budeme navrhovat, aby jeho použití bylo povinné pro všechny veřejné zakázky zadávané v rámci zákona,\" dodal Blecha.

Kromě ministerstev a jim podřízených organizací a ústředních orgánů státní správy by ho tak musely využívat i obce a kraje. Tedy všechny subjekty, které využívají veřejné peníze. O povinnosti používat NEN však musí rozhodnout vláda prostřednictvím vyhlášky.

\"Systém usnadní práci nejen zadavatelům, ale i dodavatelům. Užitečná bude hlavně možnost informačního servisu o změnách v systému. To znamená, že například firma dodávající kachličky si bude moct zadat sledování týkající se pouze těchto produktů a v případě, že kdokoliv i na druhé straně republiky na jejich dodávku vyhlásí výběrové řízení, tak dostane e-mailem zprávu. I tato funkce bude zdarma,\" přiblížil jednu z výhod náměstek Blecha.

Ministerstvo si od spuštění NEN slibuje kromě ulehčení přístupu malých a středních podnikatelů na trh veřejných zakázek také zvýšení transparentnosti jejich zadávání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK