Index očekávání firem ČSOB na 3. čtvrtletí mírně klesl

23.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Index mapující očekávání firem pro třetí čtvrtletí klesl na 17,6 bodu. Přes mírný pokles je to druhá nejvyšší hodnota v historii sledování, tedy za téměř dva roky. Čtvrtletní index dnes zveřejnila ČSOB. Na první čtvrtletí ukazatel činil 12,3 bodu, na druhé rekordních 23,1 bodu.

Růst poptávky čeká ve třetím čtvrtletí téměř polovina firem. Snížení poptávky očekává necelá pětina firem.

Dvě pětiny firem plánují letos investovat do svého podnikání více než loni, proti minulému čtvrtletí o dva procentní body méně. Snížení investic předpokládá 38 procent společností.

Strategické postoje k budoucnosti firmy se proti minulému čtvrtletí významně nezměnily. Zachovat podnikání v nynějším rozsahu plánuje pro příštích 12 měsíců 72 procent podniků. Podíl firem, které chtějí podnikání rozšířit, činí 16 procent. Osm procent podnikatelů uvažuje o omezení, přerušení nebo ukončení podnikání. Prodej nebo předání společnosti zvažují dvě procenta oslovených.

Průzkum ohledně očekávání firem se uskutečnil mezi 500 středními a malými společnostmi napříč obory podnikání. Každý z dílčích indexů, který je rozdílem pozitivních a negativních očekávání firem, může teoreticky nabývat hodnot od minus 100 do plus 100 bodů. Celkový index je průměrem dílčích indexů vývoje poptávky, investic a plánované úrovně podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK