Anthem koupí za více než 48 miliard dolarů svého rivala Cigna

24.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. července (ČTK) - Americká zdravotní pojišťovna Anthem se dohodla na převzetí svého konkurenta Cigna, za kterého zaplatí více než 48 miliard dolarů (1,2 bilionu Kč) v hotovosti a v akciích. Spojením podniků vznikne největší zdravotní pojišťovna ve Spojených státech. Po zahrnutí dluhu, který Anthem v rámci dohody rovněž převezme, činí hodnota transakce přes 54 miliard dolarů.

Firmy dnes oznámily, že akcionáři Cigny obdrží za každou svou akcii 103,40 USD v hotovosti a 0,5152 akcie Anthemu. Budou tak vlastnit zhruba třetinu sloučeného podniku, zatímco akcionáři Anthemu budou mít pod kontrolou zbývající dvě třetiny, informoval ekonomický list The Wall Street Journal.

Spojení firem Anthem a Cigna je dalším krokem v konsolidaci sektoru zdravotního pojištění ve Spojených státech. Začátkem července totiž oznámila jiná americká zdravotní pojišťovna Aetna, že za zhruba 37 miliard dolarů převezme konkurenta Humana.

Zdravotní pojišťovny doufají, že spojení s konkurencí jim sníží administrativní náklady a zajistí silnější pozici při jednáních o cenách s lékaři a nemocnicemi. Mnozí poskytovatelé zdravotní péče se ale obávají, že konsolidace povede k poklesu konkurence v oblasti zdravotního pojištění. Očekává se proto, že fúze zdravotních pojišťoven budou důkladně zkoumat regulační úřady.

Společnost Anthem nicméně vyjádřila přesvědčení, že se jí podaří získat všechna povolení nutná k dokončení transakce. Sloučenou skupinu podle dohody povede nynější generální ředitel Anthemu Joseph Swedish, šéf Cigny David Cordani se stane provozním ředitelem a prezidentem podniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK