Členové WTO dohodli zrušení cel u 200 technologických produktů

24.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 24. července (ČTK) - Členové Světové obchodní organizace (WTO) se dohodli na zrušení cel u produktů z oblasti informačních technologií za jeden bilion dolarů (24,7 bilionu Kč). Dohoda pokrývá více než 200 technologických produktů, od vyspělých počítačových čipů a softwaru po herní konzole a zdravotnické vybavení. Dohoda je první smlouvou o zrušení cel v rámci WTO za 18 let, uvedla agentura AP.

Vyjednávači nyní musejí ještě dokončit technické detaily a načasování rušení cel. Veškeré práce mají být dokončeny do jednání členských zemí WTO v Nairobi, které se uskuteční v prosinci.

Dohoda rozšiřuje předchozí Dohodu o informačních technologiích (ITA) z roku 1997, která zahrnuje produkty které jsou osvobozeny od cla nebo je u nich nulové clo. Nově se dohoda rozšiřuje o více než 200 produktů, u kterých roční globální příjmy z prodeje činí jeden bilion dolarů.

Dohoda má pomoci hlavně výrobcům a WTO věří, že pomůže podpořit růst globální ekonomiky a přispěje k tvorbě pracovních míst. Měla by také snížit ceny pro běžné spotřebitele. Objem obchodu, který pokrývá tato dohoda, je podle WTO srovnatelný s ročním globálním obchodem železa, ocele, textilu a oděvů dohromady.

Dohoda dále pokrývá třeba inkoustové náplně do tiskáren, zařízení GPS, či příští generace polovodičů. Výrazně pomůže společnostem General Electric, Intel, Texas Instruments, Microsoft či Nintendo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK