Krach dodavatele elektřiny. A co je potom?

28.07.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Na energetickém trhu se dějí různé věci. Když pomineme podomní prodej, který nás někdy může stát hodně nervů, sem tam vystrkují růžky obavy z krachu dodavatele. Nikdo přece nechce zůstat bez dodávek energie. Nebo spadnout do černého odběru.

Společností, které obchodují s elektřinou a plynem, je na trhu opravdu hodně. Některé z nich jsou známé – třeba z rozhlasových nebo televizních reklam. Jiné svoji slávu šíří podomním prodejem. U zavedených a dominantních dodavatelů asi nikdo nebude pochybovat o jejich schopnosti dostát svým závazkům. Ale co takové malé a neznámé společnosti? Co když zkrachují? Co potom?

O dodávky elektřiny a plynu nepřijdete

Tak předně je třeba říct, že se nedá hovořit o krachu. „Pro Energetický regulační úřad není tento pojem relevantní. Dodavatel musí pozbýt schopnosti dodávat zákazníkům energii. Následně ERÚ podle platných procesů pozastaví nebo zruší takovému subjektu licenci a přijde na řadu dodavatel poslední instance,“ vysvětlil Jiří Chvojka, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Dodavatel poslední instance je společnost, resp. subjekt působící na trhu s elektřinou nebo plynem, který má v zákonem stanovených případech povinnost oddávat elektřinu zákazníkům za ceny, které stanovil ERÚ. Ty mohou být pochopitelně vyšší (nebo v některých případech nižší), než u původní společnosti

Vše zůstává, ani dráty se nemění

Institut dodávky elektřiny nebo plynu od dodavatele poslední instance mohou využít zákazníci v případech, kdy jejich stávající dodavatel pozbyl schopnosti energii dodávat,“ dodal Jiří Chvojka. Jde vlastně o jakousi pojistku pro domácnosti a maloodběratele, kteří mají možnost svobodně si vybrat svého dodavatele. Dodavatel poslední instance je většinou energetická společnost, na jejímž distribučním území se odběratelé nacházejí (například ČEZ, E.ON nebo PRE).

Dodavatel poslední instance dodává energii po dobu 60 dnů. Během této lhůty si odběratel může najít nového obchodníka, nebo se rozhodnout, že zůstane u dodavatele poslední instance. „Zákazníci se proto nemusí bát, že by jim byla přerušena dodávka elektrické energie nebo plynu,“ ubezpečila Štěpánka Křížová z oddělení cenotvorby společnosti E.ON Energie, a.s. Je třeba podotknout, že podobně jako v případě změny dodavatele se v odběrném místě nic moc nemění. Elektroměr nebo elektrické vedení zůstávají stále stejné.

Dodavatelé, kteří už zkrachovali

To, že dodavatel není schopen dostát svým závazkům a zásobit zákazníky elektřinou nebo plynem není naštěstí na denním pořádku. Už se to ale několikrát stalo. Vůbec prvním případem byl krach společnosti Moravia Energo, která skončila v roce 2009 poté, co nakoupila elektřinu na úvěr a díky poklesu její ceny prodělala.

Koncem února 2012 zastavila dodávky pro velkoodběratele společnost Korlea Invest, když se potýkala s finančními problémy. Je třeba podotknout, že v tomto případě šlo o zavedenou společnost, která v zemích střední Evropy působila už od roku 1999.

Korlea Invest i Moravia Energo dodávaly energii zákazníkům z řad firem. Na začátku minulého roku ale ukončila činnost společnost Optim Trade, která energii prodávala 370 odběratelům i z řad domácnosti. Všichni byli převedeni pod dodavatele poslední instance. Firma se dostala do finančních potíží a byla v insolvenci.

Jak se vyhnout krachu dodavatele?

Je pochopitelně těžké odhadnout, zda dodavatel zkrachovat může, nebo ne. Dovnitř energetické společnosti běžný zákazník nevidí. Přesto je vhodné si dodavatele při výběru prověřovat. Kromě ceny a možné úspory je důležité prostudovat obchodní podmínky a podívat se také na reference nebo hodnocení. Zajímavým vodítkem může být třeba i počet zákazníků, který lze snadno zjistit ze statistik OTE (Operátor trhu).

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ