Ceny ropy kvůli obavám ohledně Číny klesly na čtyřměsíční minima

27.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 27. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes opět klesají a během dne se propadly až na zhruba čtyřměsíční minima. Dolů je tlačí zejména prudký pokles čínského akciového trhu, který posílil obavy ohledně vyhlídek čínské ekonomiky.

Kolem 15:30 vykazovala severomořská ropa Brent pokles o zhruba 1,8 procenta a nacházela se v blízkosti 53,65 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela asi 1,2 procenta a pohybovala se kolem 47,55 dolarům za barel.

\"Za dnešním poklesem cen ropy stojí propad čínských akciových trhů,\" řekl podle agentury Reuters analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank. Čínské akcie zahájily týden propadem o více než osm procent, což představuje nejprudší denní pokles za více než osm let.

Čína je největším spotřebitelem energie na světě a rovněž významným dovozcem ropy. Investoři se obávají, že propad na akciových trzích by mohl destabilizovat čínskou ekonomiku a snížit poptávku po palivech.

K poklesu cen ropy přispěly i další známky toho, že na trhu bude nadále panovat převis nabídky nad poptávkou. Údaje společnosti Baker Hughes z minulého pátku například ukázaly, že počet hloubených vrtů v USA minulý týden vzrostl o 21 na 659. To představuje nejprudší nárůst od loňského dubna.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 53,65 54,62 New York - Nymex WTI září 47,56 48,14

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK