Dolar oslabuje, z části kvůli propadu čínských akcií

27.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 27. července (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích oslabuje a ke koši hlavních světových měn klesl nejníže za poslední dva týdny. Částečně tak reaguje na propad čínských akcií, který zvýšil zájem o bezpečnější měny. Příznivější údaje z Německa zase pomohly k růstu euru.

Před 17:30 SELČ euro k dolaru přidávalo více než jedno procento na 1,1098 USD. Dolar k japonskému jenu během dne klesl až na 123,01 JPY, což byla nejnižší hodnota za téměř dva týdny. Před 17:30 SELČ vykazoval pokles o 0,5 procenta na 123,15 JPY.

Takzvaný dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ztrácel 0,8 procenta na 96,461 bodu.

Čínské akcie zahájily týden propadem o více než osm procent, což byl nejvyšší denní pokles za více než osm let. Stáhly pak dolů rovněž akcie v USA a v Evropě. Zvýšil se naopak zájem o euro, japonský jen a švýcarský frank, tedy o měny, které jsou považovány za bezpečnější investice v době zvýšené nejistoty.

Jednotné evropské měně pomohla k růstu i příznivá data z Německa. Mnichovský výzkumný institut Ifo totiž oznámil, že podnikatelská nálada v Německu se po dvou měsících poklesu v červenci nečekaně zlepšila.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK