Akcie v USA kvůli propadu v Číně oslabily, dolar klesl

28.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden poklesem. Důvodem byl vysoký propad akciových trhů v Číně, který vyvolal obavy z dalšího zpomalení ekonomického růstu druhé největší ekonomiky světa a jeho dopadu na obchodní partnery Číny.

Index Dow Jones oslabil o 0,73 procenta na 17.440,59 bodu, což byl nejnižší závěr od února. Širší index Standard & Poor\'s 500 klesl o 0,58 procenta na 2067,64 bodu. Index skončil se ztrátou již pátou seanci za sebou, což je jeho nejdelší ztrátové období od ledna. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,96 procenta na 5039,78 bodu.

Oslabilo devět z deseti dílčích sektorů, které jsou součástí indexu S&P 500, v čele s energetickými společnostmi. Prudce vzrostly akcie farmaceutických společností Teva a Allergan po zprávě, že Teva koupí divizi generických léků Allerganu.

Akcie v Číně klesly o v pondělí o více než osm procent, což byl nejvyšší propad za osm let. Burzovní regulátor poté oznámil, že Peking bude pokračovat v nákupu akcií, aby stabilizoval trh. Naopak automobilka Fiat Chrysler oslabila o téměř pět procent kvůli rekordní pokutě od úřadu pro bezpečnost silničního provozu.

Investoři se nyní soustředí na dvoudenní zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed), které začíná dnes. Je to poslední zasedání před zářím, kdy by Fed mohl přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb.

Americký dolar v pondělí oslaboval a ke koši měn se propadl nejníže za téměř dva týdny. Důvodem byl propad akcií v Číně, který zvýšil poptávku po bezpečnějším jenu a přiměl obchodníky rušit sázky proti euru.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 1,04 procenta na 1,1096 USD. Dolar k jenu klesl o 0,45 procenta na 123,24 JPY. Dolarový index se snížil o 0,73 procenta na 96,538 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK