Žně v posledním týdnu zpomalily, sklizená je čtvrtina obilovin

28.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Žně v Česku v posledním týdnu kvůli dešťům výrazně zpomalily a u obilovin i řepky zaostávají za loňskem. Nyní je sklizena více než čtvrtina ploch obilovin a 48,8 procenta ploch řepky. Loni touto dobou to byla skoro třetina ploch obilovin a 68,1 procenta ploch řepky. Uvedlo to dnes ministerstvo zemědělství. Výnos obilovin se proti předchozím odhadům zvýšil na 5,92 t/ha, a je stejný jako loni, kdy byla rekordní sklizeň.

Zatím je sklizeno 2,053 milionu tun obilovin, což je o 420,3 tisíce tun méně než loni. Nejpomaleji postupuje žně v Karlovarském kraji, kde je sklizena třicetina ploch obilovin a zhruba třetina ploch řepky. Sklizeň zaostává také v Pardubickém a Libereckém kraji. \"Naopak tradičně nejrychleji probíhají žně v Jihomoravském a ve Zlínském kraji,\" uvedlo MZe. V těchto krajích se farmáři blíží polovině žňových prací.

U konce je již sklizeň ozimého ječmene, u kterého je výnos 5,43 t/ha, tedy o 0,15 t/ha meziročně nižší. Ozimá pšenice má o 0,15 t/ha vyšší výnos než loni, a činí 6,30 t/ha.

Průměrné výnosy řepky se snížily na 3,40 t/ha. Loni touto dobou činily výnosy 3,98 t/ha.

Podle červnového odhadu ČSÚ by úroda obilovin letos měla meziročně klesnout o 14,1 procenta na 6,815 milionu tun. Úroda řepky by se měla meziročně snížit o pětinu na 1,202 milionu tun, o skoro šest procent se snížila i plocha, na které byla zaseta. Osevní plochy základních obilovin zůstaly stejné, očekává se ale nižší výnos, i kvůli suchu, které v posledních měsících trvalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK