Novela má zlepšit hospodaření státních podniků, projedná ji vláda

28.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Stát chce od příštího roku zpřísnit regulaci činnosti státních podniků. Návrh zákona z dílny ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který ve středu projedná vláda, počítá mimo jiné s větším dohledem ministerstev nad firmami, které stát vlastní. Dál zavádí konkurenční doložky pro generální ředitele těchto firem a vymezuje pravomoci a kompetence dozorčích rad. Vyplývá to z důvodové zprávy k návrhu zákona o státním podniku.

Návrh má kromě jiného omezit korupční rizika, zamezit špatnému hospodaření a netransparentním prodejům majetku. Novela se týká firem jako jsou například Česká pošta, Lesy ČR a ČPP Transgas.

Novela počítá se zákazem konkurence pro ředitele, jeho zástupce a pro členy dozorčí rady státního podniku. Opatření má zabránit tomu, aby podnikali ve stejném předmětu činnosti jako státní firma. \"Kdo porušením zákazu konkurence získá prospěch, je povinen tento prospěch podniku vydat, a to in natura nebo není-li to možné, v penězích,\" uvádí se v důvodové zprávě.

Ministerstva mají více kontrolovat, jak státní firmy se svým majetkem nakládají, a určovat, jaký majetek nemohou bez souhlasu zakladatele prodat. \"Nově se zavádí regulace nakládání s nemovitými věcmi, které nejsou součástí určeného majetku podniku. Svěřuje se do působnosti zakladatele (ministerstva), aby ve statutu podniku stanovil, ve kterých případech je k nakládání s nemovitými věcmi netvořícími součást určeného majetku potřebné jeho předchozí schválení,\" uvádí důvodová zpráva.

Nyní podle MPO státní podniky často převádějí zejména nemovitosti ze svého majetku do vlastnictví právnických nebo fyzických osob bez ohledu na to, zda jsou pro podnik potřebné či nepotřebné a bez ohledu na to, zda je takový převod pro státní podnik efektivní. \"Metody, kterými jsou nemovité věci z majetku státních podniků převáděny do vlastnictví jiných osob, bývají málo transparentní a jsou často spojovány s podezřením na korupci nebo jiné protiprávní jednání,\" píše se v důvodové zprávě. Nově má být také zavedena povinnost podniku sledovat určený majetek v účetnictví odděleně na samostatných účtech.

Předložený návrh zákona vychází mimo jiné z podnětu Nejvyššího kontrolního úřadu, ve kterém poukazuje na nedostatečnost současné právní úpravy. To má za následek, že státní podnik nemá povinnost definovat kritéria pro hodnocení účelnosti, hospodárnosti a efektivnosti.

Návrh zákona je předkládán na vládu s rozporem. Námitky proti němu uplatnily ministerstvo financí, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ministerstvo zemědělství a Moravskoslezský kraj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK