V muničním areálu v Květné by mohlo přibýt až 20 nových míst

28.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Květná (Svitavsko) 28. července (ČTK) - Plné obnovení muničního areálu v Květné na Svitavsku, které plánuje armáda, by mohlo přinést až 20 pracovních míst. Pro oblast dlouhodobě sužovanou vysokou nezaměstnaností by to byl značný přínos. Sehnat kvalifikovaný personál by neměl být zásadní problém, řekl dnes ČTK vedoucí areálu v Květné Vojtěch Pražan.

\"Když lidé uvidí, že útvar bude mít budoucnost, a nebudou spokojení se současným zaměstnáním, věřím tomu, že se někteří vrátí. Určitý seznam už mám, ale rozhodoval by o tom nový vojenský velitel,\" uvedl Pražan.

Muniční areál v Květné ke konci roku 2013 vojáci opustili a ministerstvo obrany se jej neúspěšně pokoušelo prodat. Letos v lednu byly některé sklady znovu zprovozněny, aby v nich mohla být dočasně uložena část munice z Vrbětic na Zlínsku. Podle dřívějších představ měl být k těmto účelům areál využíván jen do konce letošního roku. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v pondělí řekl, že bude ve vládě prosazovat, aby si jej armáda ponechala a využívala ho trvale.

V muničním areálu nyní pracuje 21 hasičů a devět civilních zaměstnanců. V dobách, kde byl zařazen do skupiny armádních skladišť, v něm pracovalo kolem 50 lidí. Byl to vojenský útvar s vojenským velením a civilními zaměstnanci.

Na Svitavsku je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v Pardubickém kraji. V červnu dosáhl podíl nezaměstnaných 5,9 procenta, o 1,3 procentního bodu více než byl krajský průměr. Bez práce bylo 4143 lidí.

V areálu je nyní zaplněno šest z 20 objektů, v případě potřeby je možné zprovoznit dalších 12 skladů. Komplex zabírá asi 215 hektarů, je obehnán betonovým oplocením a vybaven kamerovým systémem. Zasahuje do katastrů několika obcí. Vznikl v roce 1949, Československá lidová armáda jej využívala do roku 1969. Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy jej až do roku 1990 měla v užívání sovětská armáda.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK