Expanze hypoték pokračuje. Neotřesitelný rekord z roku 2007 padl

29.07.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Obavy z nárůstu sazeb vzedmuly rekordní vlnu zájmu o úvěry na bydlení a suma sjednaných hypoték vystoupala na téměř 20 miliard Kč. Na co někdy banky potřebují 3 měsíce, zvládly letos během 30 červnových dní. Jak se budou sazby dál vyvíjet a zvládají banky odbavovat takto silnou poptávku?

Rekordně nízké úrokové sazby, rostoucí ceny nemovitostí, pozitivní očekávání vývoje ekonomiky, ale zároveň obava z brzkého nárůstu úrokových sazeb přinesly nový rekord na trhu hypoték. Banky poskytující své výsledky Fincentrum Hypoindexu v červnu sjednaly 10 794 hypotečních úvěrů, což je o 7 více, než v dosud rekordním červnu 2007. Oproti roku 2007 však výrazně vzrostla průměrná výše hypotéky, takže celkový objem sjednaných úvěrů vystoupal na 19,75 miliardy korun. Jen pro představu: v letech 2006, 2009 a 2010 na dosažení 20 miliard banky potřebovaly celé první čtvrtletí. Dosavadní rekord z června 2007 – 18,7 mld. Kč tímto padl.

O jak velký skok se jedná, je patrné také z meziročního srovnání. Objemy sjednaných hypoték zpravidla v červnu dosahují vrcholu. Jinak tomu nebylo ani v loňském roce, kdy banky sjednaly hypotéky za 15,2 miliard korun. Letos jsme však o 30 % výše. Velký podíl na rostoucí sumě sjednaných hypoték má rostoucí průměrná výše úvěru.

Zatímco v loňském roce průměrná částka vystoupala nad hranici 1,7 mil. Kč pouze třikrát. Letos se pod hranici 1,7 mil. Kč se ještě nepodívaly. Faktorů, které se podílejí na růstu průměrné výše úvěru, je hned několik. Jednak to jsou rekordně nízké úrokové sazby, 100% hypotéky nevyjímaje, takže klienti dosáhnou při stejné úrovni příjmů na vyšší částky. Ale zároveň je to také nárůst cen nemovitostí, rostoucí prodeje bytů v novostavbách a vyšší poptávka po hypotékách na samotnou výstavbu, kde je zpravidla průměrná financovaná částka vyšší, než u ostatních účelů.

Banky zatím nápor klientů zvládají

Obavy ze zpožďování schvalovacích procesů se zatím nepotvrdily. „Bankovní sektor zpracoval za první pololetí více než 50 tisíc hypoték a v červnu se pohyboval na horní hraně kapacit, nicméně k zásadnímu zpomalení nedochází. Problémy jsou lokální, kdy se na jedné pobočce sejde nebývalé množství obchodů,“ komentuje aktuální situaci na trhu Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na úvěrové financování bydlení. A doplňuje: „i přes dovolené je značný zájem, navíc, jak jsem uvedl výše, hodně obchodů přepadlo z června do července. Červenec bude hodně podobný červnu co do výsledku, nicméně si myslím, že rekord června nepřekoná. V srpnu očekávám mírný pokles produkce a v září již tradičně přijde oživení a nárůst.

Úrokové sazby stagnují. Na podzim

Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték v červnu podle dat serveru hypoindex.cz stagnovala na květnových 2,05 %, čímž se naplnila naše predikce. Index nabídkových sazeb GOFI, který s velkou úspěšností predikuje vývoj FINCENTRUM HYPOINDEXu totiž v dubnu a květnu stagnoval na 2,15 %. A červnu již nepatrně vzrostl na 2,17 %. Podobný vývoj nyní očekáváme i v případě FINCENTRUM HYPOINDEXU.

Růst úrokových sazeb však nebude dramatický. Sazbami směrem vzhůru dosud pohnuly jen 4 banky, ostatní vyčkávají a je možné, že během podzimních měsíců některé banky své hypotéky dokonce zlevní. Důležitý bude vývoj ceny zdrojů na mezibankovním trhu, které před nedávnem otočily trend a pozvolna klesají, ale hlavní roli bude hrát vzájemná konkurence bank a snaha o posílení tržního podílu.

Rostou i úvěry stavebních spořitelen

Červen přinesl zajímavá čísla i z pohledu stavebních spořitelen. Spořitelny začínají těžit z rostoucí vlny zájmu o pořízení bydlení a jejich výsledky po dlouhé době vystupují z šedého průměru. Celková částka, kterou stavební spořitelny v červnu rozpůjčovaly činí 4,675 miliard korun, což je nejvyšší částka od května 2012. V meziročním srovnání objem poskytnutých úvěrů vzrostl o 12 %.

V uplynulém měsíci největší meziroční nárůst zaznamenala Wüstenrot stavební spořitelna (WSS), jejíž objem sjednaných úvěrů meziročně vzrostl o 113 % a skokový nárůst o bezmála 70 % vykázala i Modrá pyramida (MP), která dokonce v objemu sjednaných úvěrů překonala Stavební spořitelnu České spořitelny (SSČS). Trhu však stále dominuje Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), jejíž produkce vzrostla v červnu meziročně o 10 % na 2,4 mld. Kč. Jedinou spořitelnou, které objem sjednaných úvěrů v červnu meziročně klesl, je Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS). V součtu za celý rok si však RSTS stále drží s přehledem druhou příčku s objemem 3,7 mld. Kč.

Na bydlení letos banky půjčí přes 200 miliard korun

V součtu od začátku roku suma sjednaných hypoték činí 90,7 miliardy korun, což je o 28 % více než ve stejném období loňského roku. Rostou však i stavební spořitelny, které za uplynulých 6 měsíců sjednaly úvěry za 21,7 miliardy korun. Banky a stavební spořitelny za první pololetí tedy na účely bydlení rozpůjčovaly přes 110 miliard korun.

Už v květnovém odhadu jsme počítali s možným objemem 175 mld. Kč, což je rekordní číslo, aktuálně odhad letoška analyzujeme a budeme ho korigovat směrem vzhůru, tedy bezpochyby nad hranici 175 mld. Kč sjednaných hypoték.


Zdroj: GOLEM FINANCE, www.hypoindex.cz, www.financninoviny.cz, banky

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ