MZe:Česká vlajka bude na potravinách,jen pokud budou opravdu z ČR

28.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Ministerstvo zemědělství poslalo do meziresortního připomínkového řízení novelu zákona o potravinách, která zakáže používání zavádějících log u výrobků, které nepochází z Česka. Výrobci nebudou moci dávat na potraviny nápisy jako například Česká republika, česká kvalita či mapu nebo vlajku ČR, pokud nebude výrobek vyrobený v Česku. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Výrobek také bude muset být vyroben z českých surovin.

Novela by měla začít platit od poloviny roku 2016. \"Dosavadní označování českých potravin je velmi nepřehledné až chaotické. Někteří potravináři situace zneužívají a odkazují na český původ, aniž by byla potravina aspoň v České republice vyrobena,\" řekl ministr.

Ministr také představil logo, které si budou moci potravináři, kteří podmínky splní, dát na své výrobky. Možnost používání upraví ministerská vyhláška. Logo vybírala ministerská komise ze stovky návrhů, nakonec se přiklonila k variantě české vlajky, pod ní je nápis Česká potravina. Původní soutěž muselo ministerstvo prodloužit a zvýšit odměnu z 50 tisíc na 90 tisíc Kč. Tvůrci původně poslali osm návrhů.

Potraviny, které nemohou pocházet z českých surovin, například čokoládové výrobky, budou moci mít alespoň označení Vyrobeno v České republice. Podle ministerstva není podle evropské legislativy povinné uvádět zemi původu u všech výrobků, ale jenom u vybraných skupin, jako jsou maso, ovoce či zelenina. Podle zákona o potravinách a tabákových výrobcích v případě klamavého označování potravin může být uložena pokuta až deset milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK