Americké akcie zpevňují, zastavily tak pětidenní propad

28.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech v první polovině dnešního obchodování zpevňovaly. Trh podpořily solidní finanční výsledky některých velkých firem a také stabilizace na čínských akciových trzích.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 0,6 procenta na 17.549 bodů. Širší index S&P 500 zpevňoval o 0,7 procenta na 2082 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite přidával 0,5 procenta na 5063 bodů.

Investory povzbudily poměrně příznivé čtvrtletní výsledky hospodaření logistické společnosti UPS, automobilky Ford a některých dalších velkých firem. Akcie UPS přidávaly pět procent díky tomu, že firma zveřejnila nečekaně vyšší zisk za druhé čtvrtletí. Akcie čínského vyhledávače Baidu se ale po zveřejnění neuspokojivých čtvrtletních výsledků propadly o více než 17 procent.

V pondělí americké akcie oslabily a k jejich poklesu přispěl masivní propad akciových trhů v Číně, který vyvolal obavy z dalšího zpomalení ekonomického růstu druhé největší ekonomiky světa. Čínské akcie, které v pondělí vykázaly nejvyšší denní propad za více než osm let, ukončily dnešní kolísavou seanci už jen mírným poklesem.

Americká centrální banka (Fed) dnes zahajuje dvoudenní zasedání, na němž se bude zabývat měnovou politikou. Žádné změny v úrokových sazbách se nečekají, obchodníci ale budou pozorně sledovat, zda Fed nenaznačí větší ochotu zahájit zvyšování úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK