Spotřebitelská důvěra v USA v červenci prudce klesla

28.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. července (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v červenci utrpěla nejprudší pokles za čtyři roky. Dostala se tak na nejnižší úroveň od loňského září. Vyplývá to z dnešní zprávy organizace Conference Board. Američané mají podle agentury AP obavy ohledně vývoje na trhu práce, k poklesu důvěry zřejmě přispěly rovněž řecká dluhová krize a výprodej na čínských akciových trzích.

Index spotřebitelské důvěry se v červenci snížil na 90,9 bodu z červnových 99,8 bodu. Průzkum rovněž ukázal, že klesl podíl respondentů, kteří v příštích měsících očekávají zlepšení podmínek na trhu práce. Zvýšil se naopak podíl těch, kteří se obávají poklesu nabídky pracovních příležitostí.

Podle ekonoma Adama Collinse se v nižší spotřebitelské důvěře odráží rovněž zdražování benzinu v uplynulých měsících. Koncem ledna ceny benzinu v USA sestoupily až na 2,03 dolaru za galon (zhruba 13 Kč za litr), od té doby se však vyšplhaly na 2,70 dolaru za galon (přes 17 Kč za litr), píše agentura AP.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, neboť se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Podle Collinse by kvůli nižší důvěře mohlo tempo růstu spotřebitelských výdajů ve třetím čtvrtletí zpomalit na dvě procenta z předpokládaných 2,7 procenta ve druhém kvartálu.

Collins nicméně očekává, že důvěra spotřebitelů se v brzké době začne znovu zvyšovat. Situace na trhu práce se totiž podle něj bude zlepšovat a benzin by mohl opět zlevnit.

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí kvůli chladnému počasí a silnému kurzu dolaru klesla o 0,2 procenta. Analytici však předpokládají, že ve druhém čtvrtletí se vrátila k růstu, jehož tempo odhadují na 2,7 procenta. Americká vláda zveřejní rychlý odhad hospodářského vývoje za druhé čtvrtletí ve čtvrtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK