Reuters: Obchodování na aténské burze se dnes neobnoví

29.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 29. července (ČTK) - Obchodování na aténské akciové burze se dnes neobnoví, uvedl podle agentury Reuters nejmenovaný vysoce postavený činitel řeckého regulátora pro trhy s cennými papíry. Úřady podle něj nadále čekají na příslušný ministerský výnos. Aténský akciový trh je zavřený už zhruba měsíc.

\"Trh se dnes neotevře a čekáme na ministerský dekret. Jakmile bude vydán, může se sejít rada pro kapitálové trhy,\" sdělil podle Reuters nejmenovaný činitel.

Akciová burza v Aténách (ASE) byla spolu s řeckými bankami uzavřena 29. června, a to v důsledku řecké dluhové krize. Banky se znovu otevřely před týdnem v pondělí, výběry peněz z účtů ale zůstaly omezeny.

Evropská centrální banka (ECB) dala v úterý Řecku zelenou k tomu, aby obnovilo obchodování na burze. Na transakce zahraničních investorů by se podle doporučení ECB žádná omezení vztahovat neměla. Domácí investoři budou moci kupovat akcie za finanční prostředky, které drží v hotovosti; ze svých účtů v řeckých bankách si peníze na nákup akcií podle plánu schváleného ECB smět vybrat nebudou, napsal Reuters.

Předseda řecké komise pro kapitálové trhy Konstantinos Botopulos v úterý řekl, že obchodování na aténské akciové burze se obnoví ve středu nebo ve čtvrtek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK