Na rekonstrukce silnic 2. a 3. třídy půjde z EU deset mld. Kč

29.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Na rekonstrukce a stavbu silnic druhé a třetí třídy půjde z evropských fondů deset miliard korun. Příjem žádostí začne letos 21. září a skončí 30. března 2017, hodnotit se budou průběžně podle data podání. Informovalo o tom dnes ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které výzvu na předkládání projektů vyhlásí tento pátek. Peníze příjemcům půjdou prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Žádosti o dotace mohou předkládat kraje a organizace jimi zřizované či zakládané. \"Podpora bude směřovat na rekonstrukce, modernizace a výstavbu vybraných úseků silnic II. a III. třídy, které navazují na Transevropskou dopravní síť. Na tuto výzvu je připraveno více než deset miliard korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF),\" informovala mluvčí MMR Veronika Vároši. Dodala, že tyto projekty musí být dokončeny do 30. října 2018.

Ministerstvo v pátek vyhlásí také druhou výzvu v IROP týkající se územních plánů. Žadatelé budou moci získat peníze na pořízení územního plánu obce s rozšířenou působností nebo jeho změnu. Celkem je z ERDF připraveno 535 milionů korun. Žádosti půjde podávat od 14. září letošního roku do 30. března 2017, i ty budou hodnoceny průběžně. Projekty musí být dokončeny do 31. prosince 2019.

Přesná pravidla pro žadatele a příjemce a další informace MMR zveřejní v pátek na webové adrese IROP. Žádosti o podporu budou zájemci předkládat elektronicky prostřednictvím aplikace MS2014+.

MMR chce ještě letos vyhlásit další výzvy z IROP. \"Do konce roku plánujeme v rámci IROP vyhlásit celkem 19 výzev v různých oblastech v celkové hodnotě více než 37 miliard korun,\" uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Jejich harmonogram je na internetu.

IROP nahrazuje končící regionální operační programy, nově bude spadat pod MMR. Připraveno je v něm celkem 4,64 miliardy eur (125,4 miliardy korun). Hlavním cílem programu je podpora regionální konkurenceschopnosti, vyváženého rozvoje území Česka a zlepšení kvality života obyvatel. IROP, který je financovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj, se zaměřuje hlavně na dopravní infrastrukturu a obslužnost, sociální problematiku, zdravotnictví, vzdělávání, kulturu, e-government, energetické úspory v oblasti bydlení či územní dokumentaci obcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK