Zisk MasterCardu mírně klesl, tržby nesplnily očekávání

29.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. července (ČTK) - Čistý zisk amerického vydavatele platebních karet MasterCard ve druhém čtvrtletí mírně klesl a činil 921 milionů dolarů (22,6 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 931 milionů dolarů před rokem. Tržby sice téměř o procento vzrostly a dosáhly 2,39 miliardy dolarů, zaostaly však za očekáváním analytiků.

Čtvrtletní hospodaření negativně ovlivnily slevy a různé pobídky, které měly firmě pomoci obnovit současné smlouvy a získat nové kontrakty. Náklady na slevy a pobídky dosáhly 940 milionů dolarů, oproti stejnému období loňského roku tak stouply o více než pětinu.

Zisky MasterCardu podkopává rovněž silnější kurz amerického dolaru. Bez zahrnutí změn devizových kurzů by se tržby ve druhém čtvrtletí zvýšily o sedm procent, upozornila agentura AP.

MasterCard je druhým největším vydavatelem platebních karet na světě, první příčka patří společnosti Visa. Ta minulý týden oznámila nárůst čtvrtletního zisku o 25 procent na 1,7 miliardy dolarů (42 miliard Kč). Oznámila také, že jedná o opětovném spojení s bývalou divizí Visa Europe, díky čemuž by mohla lépe konkurovat rivalovi MasterCard.

Evropská komise tento měsíc uvedla, že vyšetřuje MasterCard kvůli podezření, že firma uměle zvyšovala náklady na zpracování karetních transakcí. Vyšetřování se týká nákupů uskutečněných v Evropské unii prostřednictvím karet vydaných bankami mimo Evropu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK