Dolar zůstává bez větších změn, čeká se na rozhodnutí Fedu

29.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 29. července (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích zůstává bez výraznějších změn, mírné zisky ale zaznamenal vůči euru a japonskému jenu. Investoři čekají na večerní rozhodnutí americké centrální banky (Fed) k měnové politice. Trh očekává, že by mohl mít lepší představu, kdy začne Fed se zvyšováním úrokových sazeb. Předpokládá se, že k němu sáhne letos, možná už v září.

Krátce před 16:30 SELČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 0,2 procenta na 1,1033 USD. Vedení americké centrální banky v úterý zahájilo dvoudenní zasedání, prohlášení zveřejní dnes ve 20:00 SELČ. \"Fed si ponechá otevřené dveře pro zářijové zvýšení sazeb, což by bylo pro dolar mírně pozitivní,\" řekl podle agentury Reuters analytik Alan Ruskin z Deutsche Bank.

Americká centrální banka od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořila ekonomiku a růst cen. Inflace sice zůstává hluboko pod dvouprocentním cílem Fedu, většina analytiků se ale domnívá, že období téměř nulových úroků se chýlí ke konci.

Šéfka Fedu Janet Yellenová tento měsíc potvrdila, že banka by vzhledem k příznivému vývoji ekonomiky měla přikročit ke zvýšení úroků už v letošním roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK