Optimismus Čechů ohledně ekonomiky je nejvýš od předkrizových let

29.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Optimismus Čechů ohledně ekonomického vývoje země je nejvyšší od předkrizových let. Množství lidí, kteří předpokládají zlepšení v hospodářství, letos v červnu poprvé od ledna 2006 převýšil podíl Čechů, kteří očekávají zhoršení. Zlepšení čekalo letos v červnu 28 procent oproti 22 procentům v lednu, lidí očekávajících horší vývoj naopak ubylo z lednových 27 procent na 17 procent v červnu. Skoro polovina lidí ale stále čeká, že ekonomický vývoj se letos nezmění. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

\"Celkově jsou aktuální očekávání vývoje ekonomické situace nejlepší od roku 2006, přičemž velmi výrazný je rozdíl hlavně oproti období od roku 2009 do počátku roku 2014,\" uvedli autoři průzkumu.

Roste také optimismus Čechů ohledně současné ekonomické situace ČR. Jako špatnou ji v červnu vidělo 31 procent lidí, což je nejméně od roku 2008, tedy období před nástupem ekonomické krize. \"Aktuální podíl kritického hodnocení ekonomické situace je o 37 procentních bodů nižší než v září 2013, od kterého podíl negativního hodnocení až doposud prakticky soustavně klesal,\" podotklo CVVM.

Jako dobrý vidí současný stav ekonomiky nadále necelá čtvrtina lidí. Mírně proti květnu na 43 procent vzrostl počet lidí, kteří nynější hospodářskou situaci označili za ani dobrou, ani špatnou.

Dobrou životní úroveň domácnosti má podle vlastního vyjádření 44 procent dotázaných, z toho šest procent ji vidí jako velmi dobrou. Naopak za špatnou ji považuje 17 procent lidí, z toho čtyři procenta za velmi špatnou. Téměř dvě pětiny obyvatel Česka pak životní úroveň své domácnosti charakterizují jako ani dobrou, ani špatnou. \"Oproti předchozímu výzkumu z května 2015 se hodnocení životní úrovně domácnosti významně nezměnilo,\" uvedli autoři průzkumu.

CVVM se v průzkumu mezi 8. až 15. červnem dotazovalo 1022 lidí ve věku od 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK