Agrární komora: Zvážíme kroky proti řetězcům kvůli mléku

29.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Předsednictvo Agrární komory zvažuje neupřesněné kroky proti obchodním řetězcům. Prý zneužívají situace na trhu s mlékem a českým producentům nabízejí za mléko a mléčné výrobky příliš nízké ceny. Vyplývá to z materiálu, který komora vydala po svém dnešním jednání.

Vedení komory se domnívá, že počínání řetězců poškozuje národní hospodářství. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy, který se dnešního mimořádného jednání komory zúčastnil, je třeba nejdřív s řetězci řádně komunikovat. \"Do razantnějších akcí bez podložení důkazy nepůjdu. Chceme ale ukázat, že některé řetězce se nechovají korektně, vůbec nereflektují na to, že podnikají v ČR,\" řekl ČTK.

Čeští nakupující by si podle něj měli uvědomit, že řetězce posílají získané peníze do zahraničí. \"Nemůžeme udělat nic jiného než přesvědčovat veřejnost, aby tam nenakupovala nebo aby nakupovala tam, kde se chovají korektně,\" dodal Pýcha. Soudí, že řetězce málo přihlížejí k situaci na trhu s mlékem, kde se výkupní cena podle posledního ministerského šetření v červnu propadla na 7,52 Kč/l, což je podle komory pod výrobními náklady. Situaci způsobilo zrušení mléčných kvót i ruské embargo na dovoz potravin.

Představenstvo Agrární komory také žádá, aby Poslanecká sněmovna co nejrychleji projednala novelu zákona o významné tržní síle. Ministerstvo zemědělství by zase mělo podle komory co nejvíc naléhat na evropské orgány, aby zvýšily cenu u intervenčních nákupů mléka.

Kvůli situaci na trhu s mlékem mají v září mimořádně jednat na návrh zemí visegrádské čtyřky i dalších států ministři zemědělství Evropské unie. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by měly agrární organizace vyvíjet tlak na spřátelené zahraniční organizace i evropské úřady, aby začaly pokles výkupní ceny řešit.

Komora vidí řešení také v urychlení prací na českých národních dotačních programech zaměřených na chov dojnic a ve zvýšení české spotřeby mléka. Podle komory je třeba rovněž hledat nová odbytiště mimo EU.

Ministerstvo zemědělství hodlá na rok 2016 vypsat nové dotační programy ze státního rozpočtu, které by měly pomoci mléčným producentům i zpracovatelům. Jejich konečnou výši bude muset schválit Evropská komise. Stát zvažuje také vypsání tendru Správy státních hmotných rezerv na nákup 3500 tun sušeného mléka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK