Akcie v USA po zasedání Fedu posílily, dolar rostl

30.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve středu posílily. Centrální banka USA (Fed) po dvoudenním zasedání měnového výboru uvedla, že ekonomika i trh práce pokračují v posilování, a nechala základní úrokovou sazbu beze změny.

Index Dow Jones v závěru obchodování vzrostl o 0,69 procenta na 17.751,39 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 0,73 procenta na 2108,56 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,44 procenta na 5111,73 bodu.

Komentář centrální banky o ekonomice a inflaci nijak výrazně nezměnil současné očekávání, že by úrokové sazby mohly vzrůst již v září, případně v prosinci. Tento týden se žádná změna nečekala. Úrokové sazby v USA jsou již téměř deset let na nule a Fed už dříve uvedl, že je zvýší, jakmile uvidí udržitelné oživení ekonomiky.

Posílilo všech deset velkých dílčích sektorů, které jsou součástí indexu S&P. Nejvíce rostly energetické firmy, a to o 1,28 procenta. Akcie Twitteru klesly o 14,5 procenta. Sociální síť uvedla, že průměrný měsíční počet jejích uživatelů rostl nejpomaleji od roku 2013, kdy vstoupila na burzu. Společnost General Dynamics díky výsledkům hospodaření vzrostla o 3,93 procenta a pomohla vzhůru akciím dalších firem ze sektoru, jako Northrop Grumman, Spirit Aerosystems, Lockheed Martin a Transdigm Group.

Dolar ve středu posílil vůči koši měn. Dolaru pomohlo, že Fed zlepšil výhled vývoje pracovního trhu, což u některých investorů podpořilo očekávání, že by sazby mohly vzrůst již v září.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,0983 USD. Dolar k jenu vzrostl o 0,3 procenta na 123,91 JPY. Ke koši předních světových měn dolar stoupl o 0,4 procenta na 97,159 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK