Temelín ukončil odstávku 2. bloku, na 1. bloku pokračuje

30.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 30. července (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín ukončila neplánovanou odstávku druhého bloku. Mimo provoz však stále zůstává první blok. Šlo o jeden z nejdelších souběhů odstávek v historii elektrárny. Temelín přestal vyrábět elektřinu 10. července. Produkci obnoví po ukončení všech naplánovaných zkoušek v nejbližších dnech. Neplánovaná odstávka druhého bloku trvala 105 dní. ČTK to dnes řekl mluvčí jaderné elektrárny Václav Brom. Neplánovanou odstávku druhého bloku způsobila oprava vnitřní netěsnosti parogenerátoru.

Souběh odstávek trval od 10. do 28. července, kdy provozní personál nastartoval reaktor druhého bloku. Nejdelší souběh Temelín zaznamenal v roce 2011, tehdy odstávka obou bloků trvala 20 dní. \"Vyvažování turbíny zahájíme dnes dopoledne na výkonu reaktoru 30 procent. Po ukončení všech naplánovaných zkoušek nové turbíny přejdeme k obnovení výroby elektřiny,\" uvedl Brom.

Od zahájení provozu měla elektrárna Temelín pět odstávek delších než 100 dní. Dosud nejdelší byla na prvním bloku v roce 2008 a trvala 140 dní. Při najíždění bloku do provozu se totiž poškodily lopatky na třetím nízkotlakém rotoru. Odborníci je museli vyměnit a zkontrolovat zbývající dva rotory.

Temelínská elektrárna patří společnosti ČEZ. Její mluvčí Ladislav Kříž uvedl, že fakt, že Temelín elektřinu nevyráběl, nemá díky letnímu období žádný dopad na dodávku elektrické energie zákazníkům. Výrobu Temelína podle něj nahrazují ostatní elektrárny.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. Teď je největším zdrojem výroby elektřiny v ČR. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliardy kWh elektrické energie, od začátku roku pak 7,638 miliardy kilowatthodin elektřiny. Plánovaná odstávka prvního bloku elektrárny by měla skončit v závěru srpna.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK