Důvěra v ekonomiku eurozóny je nejvyšší za čtyři roky

30.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. července (ČTK) - Důvěra v ekonomiku eurozóny se v červenci nečekaně zvýšila a ocitla se nejvýše za poslední čtyři roky. Nálada se zlepšila v průmyslu, službách i maloobchodě, vyplývá ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Evropská komise. Index ekonomické nálady se zvýšil proti červnu o 0,5 bodu na 104 bodů. Ekonomové v anketě agentury Reuters počítali naopak s poklesem, v průměru na na 103,3 bodu.

 

Nálada se zlepšila v Německu, Francii, Nizozemsku a Španělsku, zatímco v Itálii mírně klesla. V Řecku se index důvěry snížil o 9,4 bodu a již osmý měsíc za sebou byl pod 100 body.

Výsledky průzkumu přicházejí po uzavření předběžné dohody o další finanční pomoci Řecku, kterou tato zadlužená jihoevropská země dojednala s eurozónou, a po dohodě o íránském jaderném programu, díky které po většinu měsíce klesají ceny ropy na světových trzích.

Ekonom finanční společnosti ING Peter Vanden Houte uvedl, že ekonomika eurozóny se zřejmě stala více imunní vůči problémům Řecka, než byla před několika lety. Dodal, že vzhledem k současné náladě by ekonomika eurozóny mohla růst tempem 0,4 procenta, což je \"dobré, ale nikoli vynikající\".

Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,4 procenta, stejným tempem jako ve čtvrtém čtvrtletí. Meziročně stoupla o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK