Ceny ropy kvůli poklesu zásob v USA pokračují v růstu

30.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 30. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračují v růstu, vliv na ně má zejména překvapivě prudký úbytek zásob suroviny ve Spojených státech. Výraznějšímu růstu cen ale brání silnější kurz dolaru a přetrvávající obavy z nadměrných dodávek na trh.

Kolem 17:30 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent nárůst o více než jedno procento na zhruba 53,95 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si připisovala 0,7 procenta a pohybovala se kolem 49,10 USD za barel.

Na trhu již delší dobu panuje převis nabídky nad poptávkou. Během uplynulého měsíce klesly ceny ropy o více než deset dolarů, a Brent se tak dostal na nejnižší úroveň za téměř šest měsíců. Po středeční zprávě o poklesu zásob v USA však ceny zamířily vzhůru.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 4,2 milionu barelů. Analytici přitom podle agentury Reuters počítali s poklesem jen o 184.000 barelů. Zásoby ale dosahují téměř 460 milionů barelů, a ve srovnání se začátkem letošního roku tak vykazují nárůst o zhruba 20 procent.

\"Trh stále vstřebává středeční údaje, což podporuje dnešní náladu. Čelíme ale i silnějšímu dolaru,\" řekl analytik David Thompson ze společnosti Powerhouse. Silnější dolar zvyšuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což tlačí dolů poptávku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 53,95 53,38 New York - Nymex WTI září 49,13 48,79

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK