Americké akcie klesají, ztráty se ale postupně snižují

30.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. července (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech zahájily dnešní obchodování poklesem, který se ale postupně zmírňoval. Trh nejvíce reagoval na horší výsledky hospodaření některých velkých firem, zejména Facebooku a Procter & Gamble. Vliv ale měla i zpráva, že americká ekonomika ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů rostla pomaleji, než se čekalo.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o méně než 0,1 procenta na zhruba 17.739 bodů. Širší index S&P 500 měl ztrátu v podobném rozsahu a nacházel se blízko 2107 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite už měl 0,2 procenta k dobru a pohyboval se na 5121 bodech.

Akcie největšího výrobce spotřebního zboží na světě Procter & Gamble vykazovaly pokles o více než tři procenta. Firma totiž vykázala v pořadí šestý pokles čtvrtletních tržeb za sebou. Akcie Facebooku, který provozuje největší sociální síť na světě, ztrácely rovněž tři procenta. Firma ve středu oznámila prudký nárůst výdajů, který se podepsal na její ziskovosti.

Americké ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí podle prvního odhadu rostla tempem 2,3 procenta ročně. Ve srovnání s růstem o 0,6 procenta v prvním kvartálu sice zrychlila růst, analytici ale očekávali, že poroste tempem 2,6 procenta.

Americká centrální banka (Fed) ve středu v závěru dvoudenního zasedání svého měnového výboru uvedla, že hospodářské podmínky ve Spojených státech se dál zlepšují. Podle některých názorů si tak ponechala otevřené dveře k zářijovému zvýšení úrokových sazeb. Banka ale nijak nenaznačila, kdy má v úmyslu sazby zvýšit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK