Akcie v USA ve čtvrtek spíše stagnovaly, dolar rostl

31.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek spíše stagnovaly. Investoři se snažili strávit řadu nudných firemních výsledků a nová statistika ukázala, že americká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla rychleji. Výsledky hospodaření stáhly dolů akcie předních firem jako Procter & Gamble, Facebook a Whole Foods Market.

Index Dow Jones v závěru obchodování klesl o 0,03 procenta na 17.745,98 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 skončil beze změny na 2108,63 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,33 procenta na 5128,79 bodu.

Americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek uvedlo, že ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 2,3 procenta z 0,6 procenta v předešlém kvartálu. Největší světové ekonomice pomohlo oživení spotřebitelských výdajů, které kompenzovaly nepříznivý vliv v podobě slabších firemních výdajů. Zpráva podpořila naději na brzké zvýšení úroků v USA.

Sezóna zveřejňování hospodářských výsledků je nyní zhruba ve své polovině, zatím je však spíše smíšená. Trhy se nyní zaměřují na to, kdy by mohl Fed začít zvyšovat úrokové sazby ze současné nuly. Čtvrteční zprávy na trhu podle analytiků neposkytly investorům důvody k nákupu akcií za vysoké ceny.

Americký dolar ve čtvrtek v reakci na zprávu o ekonomickém růstu posiloval a vůči koši předních světových měn stoupl nejvýše za týden. Někteří investoři po zprávě začali sázet na to, že centrální banka USA (Fed) zvýší úroky spíše v září než v prosinci. Euro klesalo také v reakci na zprávu, že Mezinárodní měnový fond se nemůže oficiálně připojit k jednáním o záchraně Řecka, dokud země neschválí nutné reformy.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,5 procenta na 1,0925 USD. Dolar k jenu stoupl o 0,2 procenta na 124,12 JPY, když během dne vzrostl až na sedmitýdenní maximum 124,58 JPY. Dolarový index stoupl o 0,6 procenta na 97,545 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK