Co týden dal? MF odhaduje růst HDP v letošním roce na 3,9 %

31.07.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ministerstvo financí výrazně zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,9 procenta. Důvodem je překvapivý meziroční růst hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí o čtyři procenta. Původní odhad přitom počítal s růstem ekonomiky o 2,7 procenta. V příštím roce se počítá stále s 2,5% růstem.

Posledních 7 dní ve světě

Řecko momentálně není způsobilé pro finanční pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF), a to kvůli příliš vysokému zadlužení země a neuspokojivým výsledkům při zavádění reforem. Vyplývá to podle listu Financial Times ze zprávy odborníků fondu prezentované na středeční schůzce vedení. Rozhodnutí o účasti MMF v záchranném programu pro Řecko, který organizuje Evropská unie, by tak prý mohlo padnout až v příštím roce.
Více informací

Důvěra v ekonomiku eurozóny se v červenci nečekaně zvýšila a ocitla se nejvýše za poslední čtyři roky. Nálada se zlepšila v průmyslu, službách i maloobchodě, vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnila Evropská komise. Index ekonomické nálady se zvýšil proti červnu o 0,5 bodu na 104 bodů. Ekonomové v anketě agentury Reuters počítali naopak s poklesem, v průměru na na 103,3 bodu.
Více informací

Počet nezaměstnaných v Německu se v červenci nečekaně zvýšil a zaznamenal nejvyšší růst od května loňského roku. Spolkový úřad práce uvedl, že podle sezonně očištěných údajů počet nezaměstnaných vzrostl o 9000 na 2,744 milionu. To by mohlo mít dopad na domácí poptávku, která je hlavním pohonem růstu největší evropské ekonomiky, uvedla agentura Reuters.
Více informací

Španělská ekonomika v prvním čtvrtletí rostla nejrychleji za více než osm let. Hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí zvýšil proti předchozím třem měsícům o jedno procento, a mírně tak zrychlil z 0,9 procenta v předchozích třech měsících.
Více informací

Proces zotavování světové ekonomiky zůstává pomalý, křehký a nevyrovnaný. Řekla to šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Poukázala ale na dobrý výkon ekonomiky Spojených států, zlepšující se vyhlídky eurozóny a na odolnost čínské ekonomiky vůči propadu na tamních akciových trzích.
Více informací

Tempo růstu britské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo díky oživení dominantního sektoru služeb a prudkému růstu těžby a ropy a plynu. Hrubý domácí produkt se za duben až červen zvýšil ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,7 procenta, v souladu s očekáváním analytiků, po růstu o 0,4 procenta v prvních třech měsících.
Více informací

Německá automobilka Volkswagen překonala v pololetí v prodeji vozů japonskou Toyotu a vůbec poprvé se stala nejprodávanější automobilkou na světě. Toyota oznámila, že za leden až červen její prodej klesl o 1,5 procenta na 5,02 milionu vozů. Volkswagen na počátku tohoto měsíce uvedl, že prodal 5,04 milionu vozů, o 0,5 procenta méně než loni, uvedla agentura AP.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Banky poskytly během prvního pololetí občanům téměř 50.000 hypoték za 88 miliard korun. V meziročním srovnání tak jde o 30procentní nárůst, když loni za pololetí banky poskytly přes 41.000 hypoték za 67,9 miliardy korun. ČTK to sdělila Hypoteční banka s odkazem na statistiky ministerstva pro místní rozvoj.
Více informací

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesly, zlevnění benzinu ale bylo výrazně menší než u nafty. Benzin Natural 95 se tak v současné době prodává za průměrných 33,03 koruny za litr, což je o čtyři haléře méně než minulou středu. Cena nafty od té doby zlevnila o 30 haléřů na průměrných 31,45 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která vývoj cen sleduje.
Více informací

Vláda schválila zvýšení příspěvků, které Česko platí za členství v Evropské kosmické agentuře (ESA), o 200 milionů korun ročně. ČTK o tom informoval Tomáš Neřold, mluvčí ministerstva dopravy, které návrh předložilo. Dosud Česko do společné evropské pokladny na vesmírný výzkum přispívá 375 milionů korun, což je nejnižší příspěvek ze všech členských států. Česko tak přispívá méně než srovnatelně velké Řecko či Portugalsko nebo než menší Lucembursko a ekonomicky slabší Rumunsko, uvedlo ministerstvo dopravy.
Více informací

Vláda schválila trojici návrhů zákonů regulujících nově hazard v České republice. Pravomoci obcí v regulaci hazardu by měly být silnější, měla by být zavedena povinná zavírací doba heren, zvýšeno zdanění hazardu nebo nově povoleno podnikání zahraničních on-line sázkových společností, což umožní jejich zdanění. Protihazardní aktivisti to uvítali, provozovatelé automatů a kasin naopak zákony kritizují a chtějí přesvědčit poslance k jejich zmírnění.
Více informací

Předsednictvo Agrární komory zvažuje neupřesněné kroky proti obchodním řetězcům. Prý zneužívají situace na trhu s mlékem a českým producentům nabízejí za mléko a mléčné výrobky příliš nízké ceny.
Více informací

Optimismus Čechů ohledně ekonomického vývoje země je nejvyšší od předkrizových let. Množství lidí, kteří předpokládají zlepšení v hospodářství, letos v červnu poprvé od ledna 2006 převýšil podíl Čechů, kteří očekávají zhoršení. Zlepšení čekalo letos v červnu 28 procent oproti 22 procentům v lednu, lidí očekávajících horší vývoj naopak ubylo z lednových 27 procent na 17 procent v červnu. Skoro polovina lidí ale stále čeká, že ekonomický vývoj se letos nezmění. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
Více informací

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze výrazně zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,9 procenta. Důvodem je překvapivý meziroční růst hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí o čtyři procenta. Informovalo o tom ministerstvo financí. V dubnu počítal úřad s letošním růstem ekonomiky o 2,7 procenta, loni HDP vzrostl o dvě procenta. Pro příští rok ministerstvo nechalo odhad růstu hrubého HDP na 2,5 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU