EPH ukončí dovoz uhlí z Německa do Česka

31.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Energetický a průmyslový holding (EPH) na konci roku ukončí dovoz hnědého uhlí z Německa do Česka. ČTK to dnes řekl Daniel Častvaj, mluvčí českého holdingu, který v Německu vlastní těžební skupinu Mibrag. Vývoz uhlí z východoněmeckých lomů kritizují tamní ekologové, podle nichž by místní těžba měla pokrývat pouze potřeby německých elektráren.

\"Koncem roku bude export do České republiky ukončen. Pro rok 2016 neplánujeme žádný vývoz uhlí do ČR z německých dolů,\" uvedl Častvaj. Uhlí z Mibragu podle něj není spalováno v kondenzačních elektrárnách, jen v teplárnách. \"Není prodáváno třetím stranám,\" dodal. Uhlí z německých dolů směřovalo v rámci holdingu do Elektrárny Opatovice a do United Energy Komořany.

Na dosavadní vývoz východoněmeckého uhlí poukazuje Sdružení Zelená liga, jež zastřešuje přes sto lokálních ekologických organizací na území bývalé Německé demokratické republiky. Kritizuje především těžbu ve velkolomu Schleenhain nedaleko Lipska. Podle sdružení mělo být uhlí z lomu určeno výhradně pro potřeby nedaleké elektrárny Lippendorf, přibližně desetina produkce ale míří na export. Ke kritice se připojil saský zemský poslanec za Zelené Georg Lippold. České a německé statistiky podle něj ukazují, že loni skupina Mibrag vyvezla do Česka 1,4 milionu tun energetického uhlí, které bylo využito v českých elektrárnách a teplárnách.

EPH odmítl obavy německých ekologů, že by se vývoz hnědého uhlí mohl v příštích letech rozšířit, a to z hnědouhelných lomů v Lužici, o jejichž převzetí od švédského koncernu Vattenfall se zajímají společnosti EPH a ČEZ. \"Co se týče našeho zájmu o uhelná aktiva Vattenfalu, můžeme vyloučit, že bychom počítali s vývozem hnědého uhlí do ČR,\" uvedl Častvaj.

Největšími akcionáři holdingu EPH jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, společně drží dvě třetiny akcií. Zbytek patří skupině J&T. Holding EPH zahrnuje 40 podniků z Česka, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK