Ceny ropy po údajích o těžbě klesají, propad zmírnil slabší dolar

31.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 31. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes opět klesají, i když výrazný počáteční propad se později zmírnil. Trh reaguje na nejnovější náznaky rostoucí nabídky suroviny na již přezásobeném trhu. Pokles cen ropy v odpoledních hodinách pomohl zmírnit propad kurzu amerického dolaru.

Před 17:00 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o 0,9 procenta na zhruba 52,85 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela asi 1,4 procenta a pohybovala se na 47,80 USD za barel.

Těžba ropy v členských zemích kartelu OPEC v červenci podle průzkumu agentury Reuters přesáhla 32 milionů barelů denně a dostala se nejvýše od roku 2008. V Saúdské Arábii byla těžba téměř na rekordu. Na trhu přitom už delší dobu panuje převis nabídky nad poptávkou. Údaje signalizují, že Rijád a další klíčoví členové kartelu jsou navzdory nízkým cenám odhodláni svůj podíl na trhu bránit.

Propad cen ropy ale pomohl zmírnit kurz dolaru, který zamířil dolů po nečekaně slabších údajích o vývoji mzdových nákladů v USA. Slabší dolar snižuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což podporuje poptávku a tlačí ceny vzhůru.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 52,84 53,31 New York - Nymex WTI září 47,82 48,52

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK