Dolar kvůli neuspokojivým údajům z USA klesá

31.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 31. července (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích výrazně klesá vůči ostatním světovým měnám, zejména pak vůči euru. Americkou měnu zasáhla zpráva o překvapivě pomalém růstu mzdových nákladů ve Spojených státech, kvůli které investoři omezili sázky na brzké zvýšení úrokových sazeb v USA.

Kolem 17:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru nárůst o 1,3 procenta na 1,1075 USD. Dolarový index, který měří hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, ztrácel téměř procento na 96,599 bodu. Směřuje tak k nejprudšímu jednodennímu propadu za téměř osm týdnů.

Americké ministerstvo práce dnes uvedlo, že mzdové náklady v USA ve druhém čtvrtletí vzrostly pouze o 0,2 procenta. To je nejpomalejší tempo od roku 1982, kam sahají záznamy.

Analytici přitom v anketě agentury Reuters v průměru počítali s růstem o 0,6 procenta. Podle některých názorů by růst o minimálně 0,5 procenta potvrdil očekávání, že americká centrální banka (Fed) byl mohla úrokové sazby zvýšit už v září.

Euro naopak těžilo ze zprávy o vývoji inflace v eurozóně. Růst spotřebitelských cen bez zahrnutí energie a potravin v červenci zrychlil na 0,9 procenta z červnových 0,8 procenta. Analytici přitom očekávali, že zůstane beze změny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK