Akcie na pražské burze za týden posílily o 0,1 procenta

31.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Pražská burza zakončila týdenní obchodování téměř beze změny, index PX proti minulému pátku zpevnil o 0,1 procenta na 1031,47 bodu. Nejvíc posílily akcie mediální společnosti CME, nejvýrazněji zlevnily cenné papíry těžební NWR. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu index PX vzrostl o 0,6 procenta na 1030,83 bodu.

\"Uplynulý týden byl na vyspělých akciových trzích relativně klidný, přičemž makrodata ani zasedání centrálních bank nepřinesla výrazná překvapení. Nejpodstatnější událostí bylo zasedání americké centrální banky Fed, která ve středu večer naznačila, že je o krok blíže k prvnímu zvýšení úrokových sazeb od roku 2006,\" podotkl analytik J&T Banky Pavel Ryska. Události spojené s Řeckem naproti tomu podle Rysky značně ustoupily do pozadí.

Akcie mediální CME za týden posílily o 14,5 procenta na 56,85 koruny. Podpořily je výsledky firmy za druhé čtvrtletí, podle kterých se společnosti podařilo zvýšit marži v České republice. CME tak mírně zvýšila výhled na celoroční provozní zisk EBITDA.

\"Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo již tradičně volatilní NWR, a to bez významné zprávy,\" uvedl Ryska. Akcie těžební firmy za týden spadly o 4,4 procenta na úroveň 22 haléřů.

V příštím týdnu se mohou podle Rysky do popředí zájmu vrátit Řecko a makroekonomická data. Řecký premiér Alexis Tsipras by měl po celý týden jednat s věřiteli země o podobě nového záchranného programu. Příští středu zveřejní výsledky za druhé čtvrtletí Komerční banka a v pátek Erste Group Bank. \"V oblasti domácí makroekonomiky se bude rovněž sledovat zasedání České národní banky ve čtvrtek,\" připomněl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK