Akcie v USA dnes kvůli energiím klesly, červenec je ziskový

31.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. července (ČTK) - Americké akcie dnes neudržely počáteční zisky a mírně klesly, zejména kvůli slabým hospodářským výsledkům předních energetických společností. Výraznějšímu propadu zabránila zpráva o překvapivě pomalém růstu mzdových nákladů v USA, která signalizovala, že americká centrální banka (Fed) by nemusela spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Na devizových trzích klesal dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, klesl o 0,31 procenta na 17.690,46 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,22 procenta na 2103,92 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel jen s minimální ztrátou na 5128,28 bodu.

Za červenec má ale Dow Jonesův index k dobru 0,4 procenta. Index S&P 500 vykázal za celý měsíc nárůst o dvě procenta, index Nasdaq Composite dokonce 2,8 procenta.

Cena akcí největší veřejně obchodované ropné společnosti světa Exxon Mobil se dnes propadla o 4,6 procenta, konkurent Chevron oslabil o 4,9 procenta. Obě firmy dnes vykázaly prudký pokles čtvrtletního zisku v důsledku nižších cen ropy.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že mzdové náklady v USA ve druhém čtvrtletí vzrostly jen o 0,2 procenta. To představuje nejpomalejší tempo od roku 1982, kam sahají záznamy. Analytici přitom očekávali nárůst nákladů o 0,6 procenta.

\"Bylo to rozhodně překvapení, zejména v době, kdy se lidé skutečně připravovali na zvýšení (úrokových sazeb) v září. Pravděpodobnost takovéhoto zvýšení určitě klesla,\" uvedl analytik Stanley Sun z makléřské společnosti Nomura Securities International.

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči ostatním hlavním světovým měnám. Americkou měnu zasáhla zpráva o mzdových nákladech, kvůli které investoři omezili sázky na brzké zvýšení úrokových sazeb v USA.

V závěru obchodování v New Yorku vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru nárůst o 0,4 procenta na 1,0981 USD. Dolarový index, který měří hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, ztrácel 0,33 procenta na 97,23 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK