Hledejte možnosti, jak legálně snížit daně

16.02.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud si pozorně prostudujte výplatní pásku zjistíte, jak vysoké daně z příjmů platíte. Nemuseli byste. Víte, že si svoji daňovou povinnost můžete snížit? Přečtěte si jak...

Téma týdne: Podáváme daňové přiznání

Jsou způsoby legální i nelegální. V dnešním Fintriku se budeme věnovat výhradně těm legálním. K základním možnostem, jak si snížit daň jsou tzv. odčitatelné položky:

  • 38 040 Kč ročně na poplatníka
  • 25 560 Kč ročně na vyživované dítě (dvojnásobek na dítě s průkazkou ZTP/P)
  • 21 720 Kč ročně na manželku (manžela) žijící s  poplatníkem v domácnosti (pokud  nemá   vlastní  příjmy)
  •   7 140 Kč ročně, pobírá-li poplatník částečný invalidní důchod
  • 14 280 Kč ročně, pobírá-li poplatník plný invalidní důchod
  • 50 040 Kč ročně, je-li poplatník držitelem průkazu ZTP/P
  • 11 400  Kč ročně, pokud je poplatník student

Podrobnosti, detaily a odchylky od výše uvedených odpočitatelných položek najdete na stránkách www.dane.finance.cz nebo v zákonu o dani z příjmů.

Dary snižují daňový základ
Dalším možným způsobem snížení daňového základu a tedy i samotných daní jsou dary. Pokud přispíváte např. na charitu, můžete si za těchto podmínek snížit svůj daňový základ:

  • hodnota daru je minimálně 2 % ze základu daně, nebo minimálně 1 000,
  • lze odečíst maximálně 10 % ze základu daně,
  • dar musí směřovat na financování vědy, vzdělání, výzkumné a vývojové projekty, kultury, školství nebo na podporu policie, požární ochrany, na ochranu zvířat nebo mládeže. Ze sociálních účelů to musí být dary směrem k charitativním, náboženským humanitárním ekologickým organizacím.

Zákonodárce pamatoval i sám na sebe. Dary politickým stranám a politickým hnutím sloužící k financování provozu těchto politických stran jsou taktéž položkou daňově uznatelnou.

Dárcovství krve je chvályhodné i ekonomicky výhodné
Zákon o daních z příjmů pamatuje i na bezpříspěvkové dárce krve. Každý jednotlivý odběr oceňuje částkou 2 000 Kč. Pokud tedy muž daruje ročně 4x krev, pak si v ročním zúčtování může základ daně snížit o 8 000 korun, žena pak může darovat max. 3 do roka, základ si pak snižuje o částku 6 000 korun.

Spoření na stáří a životní pojištění jsou také zvýhodněny
Nárok na úlevu na daních má každý, kdo na penzijní připojištění zaplatí za kalendářní rok více než 6 000 Kč. Měsíčně si tedy musí přispívat více než 500 Kč. A právě částku, kterou zaplatí nad tento limit, tedy nad 6 000 Kč ročně, si potom může odečíst od základu daně. Samozřejmě je stanoven i horní limit odpočtu. Nejvyšší povolený daňový odpočet je 12 000 Kč.

Zákon o daních z příjmů umožňuje od roku 2001 odepisovat ze základu daně z příjmů zaplacené pojistné na životní pojištění. Ročně lze takto odečíst maximálně zaplacené pojistné ve výši 12 000 Kč. V případě, že máte více smluv, které splňují podmínky zákona, můžete zaplacené pojistné na těchto smlouvách sčítat až do výše 12 000 Kč. Díky tomuto odečtu lze ročně ušetřit až 3 840 Kč (výše závisí na tom, kolik si můžete odečíst a v jakém daňovém pásmu se nacházíte).

Díky další novele zákona o daních z příjmů dochází od roku 2004 (změna je tedy poprvé aktuální pro právě odevzdávané daňové přiznání) k další změně. Maximální výše odečtu (tedy již zmíněných 12 000 ročně) i podmínky doby trvání smlouvy (nejdříve po 60ti měsících od založení smlouvy a zároveň nejdříve v šedesáti letech) zůstávají zachovány. U pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití, se ale nově stanovuje výše minimální pojistné částky. Minimální pojistná částka se stanoví pro tyto smlouvy s pojistnou dobou od 5 do 15 let na 40 000 Kč a pro pojistné smlouvy s pojistnou dobou nad 15 let na 70 000 Kč.

Stavba nebo rekonstrukce se počítá
Splácíte hypotéku? Máte úvěr ze stavebního spoření? To je skvělé, protože investujete do vlastního bydlení a taková investice se určitě vyplatí. Má to malý háček. Banky a stavební spořitelny, které vám půjčily finance na stavbu si žádají mnohdy tučné úroky. Ročně tak na úrocích zaplatíte klidně i desetitisíce. Díky možnosti odpočtu placených úroků ze základu daně ale pár korun můžete i ušetřit. Jak? Banka nebo stavební spořitelna vám na začátku roku pošle přehled placených úroků a vy s tímto potvrzením spěchejte za vaší mzdovou účetní. Ona sníží váš daňový základ právě o výši placených úroků. Tím se daňová povinnost výrazně sníží - daně budou nižší. Jediným limitem je částka 300 000 korun ročně. Pokud zaplatíte na úrocích více než 300 000 korun, tuto nadlimitní částku si odečíst nemůžete.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky